SDA pozvala Inzka da zaustavi Grujičića i gradnju spomenika u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
SDA pozvala Inzka da zaustavi Grujičića i gradnju spomenika u Srebrenici
Foto: Arhiv / Srebrenica

SDA Srebrenica uputila je poziv visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da zaustavi izgradnju "spomenika mira" u režiji načelnika Mladena Grujičića kojem se protive Bošnjaci i udruženja žrtava genocida.

Pozvali su Inzka da hitno reaguje.

"Na inicijativu ureda visokog predstavnika u BiH, koju je podržao aktuelni načelnik Grujičić, Skupština opštine Srebrenica 2019. godine donijela je odluku o izgradnji Spomenika miru u Srebrenici. Donošenju ove odluke predhodio je niz sastanaka sa predstavnicima kancelarije OHR-a i Inzkom, jer su se Bošnjaci u Skupštini opštine Srebrenica kao i udruženja žrtava genocida protivila ideji izgradnje ovakvog jednog spomenika u gradu u kojem je počinjen najveći zločin na tlu Evrope poslije drugog svjetskog rata, zločin genocida. Teško je bilo povjerovati u iskrene namjere zagovarača izgradnje spomenika, pogotovo ako ga zdušno podržavaju negatori genocida i ako ga podržavaju oni koji presuđene ratne zločince smatraju herojima i stvaraocima onog što se danas označava kao entitet RS", piše u saopćenju za javnost SDA.

Dodaju da su OHR i Valentin Inzko tada dali čvrsto obećanje da će do obilježavnja godišnjice genocida u Srebrenici nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida.

 Od tada do danas su obilježene dvije godišnjice genocida nad Bošnjacima „zaštićene zone“ UN-a Srebrenica, a Zakon o zabrani negiranja genocida još uvijek stoji u ladici Visokog predstavnika koji će ga sigurno još koristi kao šarenu lažu prema preživjelim žrtvama genocida obećavajući njegovo nametanje u novim projektima izjednačavanja žrtve i zločinca", poručili su iz SDA.

Istaknuto je da je ovih dana počela izgradnja spomenika, a iz SDA podsjećaju javnost da su prilikom donošenja odluke usvojeni i određeni amandmani, a koji nikada nisu realizirani, a odnose se na to će se naknadno razgovarati o lokacija na kojoj će biti izgrađen spomenik.

"Bošnjačkim odbornicima u Skupštini opštine Srebrenica nije poznato s kim je Grujičić razgovarao i dogovarao da se baš na ovoj lokaciji gradi spomenik miru, na mjestu na kojem je Ratko Mladić 11. jula 1995. godine pozvao na osvetu Turcima poslije bune protiv dahija", piše u saopćenju.

Pozvali su Inzka da odmah zaustavi radove na izgradnji spornog spomenika u centru Srebrenice. 

"Ukoliko to ne učini Bošnjaci u Srebrenici će na dan otvaranja spomenika u Srebrenici podići stub srama sa imenima onih koji su mogli a nisu spriječili genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine, imenima negatora genocida, a na samom vrhu stuba biće ime Visokog predstavnika Valentina Inzka, koji će biti svrstan među one koji su obećavali pomoć Bošnjacima u julu 1995. godine, a mi preživjele žrtve genocida imamo gorka sjećanja kakavu smo pomoć međunarodne zajednice dobili", saopćeno je iz SDA Srebrenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije