SDA: Potvrđena odgovornost Miloševićevog režima za zločine u BiH, kazna preblaga

6
Radiosarajevo.ba
SDA: Potvrđena odgovornost Miloševićevog režima za zločine u BiH, kazna preblaga
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Glavni odbor SDA

Prvostepenom presudom Rezidualnog mehanizma čelnim ljudima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću, potvrđeno je da je kroz udruženi zločinački poduhvat (UZP) Miloševićev režim odgovoran za zločine u Bosni i Hercegovini, poručuju iz Stranke Demokratske Akcije (SDA).

„Presudom je potvrđeno da su u UZP-u, čiji je cilj bio uspostavljanje teritorije sa srpskom dominacijom kroz nasilne progone i masovne zločine, učestvovali politički, vojni i policijski vrh Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine“, kažu iz SDA.

Ovakva presuda je, dodaju, još jedna prilika da se aktuelna politička i vjerska elita u Srbiji, kao i cjelokupna srpska javnost, konačno suoče s istinom da se konačno jasno i nedvosmisleno odreknu velikosrpske ideologije i tzv „srpskog sveta“.

Očekujemo da se u drugostepenoj presudi dodatno rasvijetli lična uloga Stanišića i Simatovića u UZP-u, te da im se izrekne kazna kakvu zaslužuju. Kazna od 12 godina je preblaga i neadekvatna počinjenim zločinima“, kažu iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije