SDA: Ovo je težak, prelomni trenutak za Bosnu i Hercegovinu

6
Fena
SDA: Ovo je težak, prelomni trenutak za Bosnu i Hercegovinu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Safet Softić

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo sinoć je orgaizirao tribinu u sarajevskoj općini Stari Grad, na kojoj je najavljeno okončanje procesa rekonstrukcije OO SDA u Starom Gradu, kao i promjene u pristupu i kadrovskoj politici SDA u Sarajevu

Na tribini su govorili član predsjedništva SDA BiH i potpredsjednici SDA BiH Melika Mahmutbegović i Safet Softić, predsjednik OO SDA Stari Grad Sarajevo Abdulah Skaka, kao i v.d. predsjednik KO SDA Sarajevo Sedin Kahriman.

Tom prigodom se Mahmutbegović, osvrnula na aktuelne sastanke i pregovore o izmjeni Izbornog zakona. Otvoren poziv uputila je članovima probosanskih stranaka koji tokom pregovaračkog procesa u javnost plasiraju neistinite izjave.

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

Adna Helić objavila prvu fotografiju nakon hapšenja: Najveća snaga je čista savjest

"Ovo nije borba ni za politiku ni za stranku, već borba za državu. Šta je državno, državno je i mi ćemo se za te institucije boriti, jer su svrha našeg postojanja. Želimo mir, a naše opredjeljenje je odbrana tih institucija, politički i pravno. U toj borbi predsjednik Izetbegović nije sam. Nakon svake runde pregovora, mnogi odmah potrče u Beograd ili Zagreb na dodatne konsultacije. On ne ide nigdje. On ostaje u svom Sarajevu i svojoj državi. Mi smo njegova snaga i stojimo iza njegovih poteza", kazala je Mahmutbegović.

Ona je poručila da se Izborni zakon neće skrojiti prema željama i potrebama jednog čovjeka i jedne stranke, te je pozvala sve koji žele dobro državi da ne budu sebični ni uskogrudni.

"Da se ne ponašaju ovakako kako se ponašaju u svojim nastupima i komentarima nakon sastanaka i pregovora, izjavljujući kako su se SDA i HDZ dogovorili. Oni su svjesni da ne govore istinu i da se bore samo za stranačku politiku i glasove. Nama je do države i pozivam ih da prestanu biti sebični", poručila je Mahmutbegović.

Potpredsjednik SDA Safet Softić se osvrnuo na aktualnu političku situaciju, te ocijenio da je ovo težak, prelomni trenutak za Bosnu i Hercegovinu. Ponovio je da "postoje dva moguća radikalna ishoda: nestanak naše domovine ili nestanak RS-a".

Ukoliko Dodik nastavi s ovakvom politikom, obrazložio je, ovaj drugi scenarij je vrlo vjerovatniji. Planski i smišljeno se planira nervoza i depresija, kako bi narod bio potpuno obezglavljen i pronalazio spas u odlasku.

"Mi smo se vezali za SDA i ona je najveća i najorganiziranija politička stranka u BiH. Moramo biti njeni ponosni članovi, jer niko je ne zna mrziti kao oni koji su se dobro najeli u SDA. Znajte da je Dodiku teže nego nama, jer sve što on priziva povratkom tzv. izvornom Dejtonu, mi smo prenijeli na državu Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Softić.

Prvi ciklus tribina koje je organizirao KO SDA Sarajevo održan je u svih devet općina, a okupio je veliki broj građana zainteresiranih za aktuelne teme i duboku političku krizu koja izaziva zabrinutost.

Tribine su organizirane u interaktivnom formatu, pa su rukovodeći ljudi SDA uz izraze podrške mogli čuti kritike, sugestije i prijedloge za unaprijeđenje rada najnižih organa stranke. Ovaj koncept susreta i razgovora s građanima pomoći će u kreiranju izborne platforme i razvojnih strategija, koje će sarajevska SDA ponuditi građanima Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije