SDA-ov prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa bit će na hitnoj sjednici Parlamenta 11. marta

1
FENA
SDA-ov prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa bit će na hitnoj sjednici Parlamenta 11. marta
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Šerif Špago

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara sazvao je 11. hitnu sjednicu Predstavničkog doma za ponedjeljak, 11. marta. Na sjednici bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač predsjedavajući Kluba poslanika SDA Šerif Špago, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Špago je kazao Feni da je termin zakazivanja hitne sjednice izvan poslovničkih odredbi.

"Mi smo tražili hitnu sjednicu, hitni postupak, zbog rokova koje imamo prema terminima održavanja sjednice Evropskog vijeća i mogućnosti otvaranja pregovora za BiH. Termin 11. marta gubi svaki smisao. Ako bude i usvojen u Predstavničkom domu treba proći proceduru Doma naroda. Mislim da parlamentarna većina s ovim još jednom dokazuje sa nemaju osjećaj prema potrebi da BiH dobije otvaranje pregovora", kazao je Špago.

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima

Špago je napomenuo da je i jučer, na sjednici proširenog Kolegija Predstavničkog doma, predlagao da se ovaj zakon uvrsti u dnevni red redovne sjednice Doma koja je održana jučer, a da povuku zahtjev za hitnu sjednicu. Dodao je da predstavnici parlamentarne većine u proširenom Kolegiju Doma to nisu prihvatili.

Špago: Nisam optimist da će Dom naroda usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona

Špago: Nisam optimist da će Dom naroda usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona

"Pretpostavljam da oni očekuju da će možda usaglasiti neki zakon o sukobu interesa. Nije problem, što se nas tiče, samo da dobijemo zakon o sukobu interesa kao jedan dodatni argument da BiH ide prema EU", kazao je Špago.

Dodao je kako nije optimista da će predstavnici parlamentarne većine u idućoj sedmici imati taj zakon.

"Mislim da su krajnji rokovi ova sedmica, odnosno početak naredne, da zasjeda Predstavnički dom, kako bi i Dom naroda mogao donijeti odluke, da bi to moglo ući u izvještaj Evropske komisije prema Evropskom vijeću", naveo je Špago, te dodao da parlamentarna većina dobro kasni u svim svojim aktivnostima.

Prihvaćena ostavka Abela Baltića, direktora Doma zdravlja KS

Prihvaćena ostavka Abela Baltića, direktora Doma zdravlja KS

Pojasnio je da Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji su uputili u proceduru 22. februara, u odnosu na postojeći zakon otklanja sve one stvari koje je potrebno otkloniti, da dobijemo zakon koji je u skladu sa evropskim standardima.

"Prije svega mislim na komisiju koja se ovim prijedlogom formira", naveo je Špago.

Pojasnio je da je to nezavisna komisija koju čine predsjednik i četiri člana - osobe koje ne smiju biti politički aktivne, odnosno članovi stranaka; odgovarajuće struke, sa visokom stručnom spremom.

"Dakle, osobe koje trebaju raditi u skladu sa zakonom, a ne u skladu sa zahtjevima određenih političkih subjekata. Tačno je preciziran taj dio vezan za komisiju", kazao je Špago.

Po njegovim riječima, zakon precizira strožije kazne u odnosu na postojeći zakon, novčane kazne su od 1.000 do 20.000 KM za nosioce javnih fukncija za koje se utvrdi sukob interesa.

"Predviđena je i kazna za imenovane osobe za koje se utvrdi sukob interesa, da se predlaže njihova smjena. Ako se utvrdi sukob interesa za osobe koje su izabrane na izborima, od njih se zahtijeva da podnesu ostavku", kazao je Špago.

Kaže da su, između ostalog, dodatno precizirane aktivnosti nosilaca javne funkcije, koje poklone i u kom iznosu mogu primati, koje su povezane osobe po rodbinskoj liniji i povezanost po pitanju poslovnih relacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije