Rusmira Isaka za direktora zeničkog zatvora predložio HDZ: Postoji li sukob interesa?

13
L. Memčić
Rusmira Isaka za direktora zeničkog zatvora predložio HDZ: Postoji li sukob interesa?
FOTO: Facebook / Rusmir i Ramo Isak

Vijest koja je danas, 7. septembra, šokirala javnost u Bosni i Hercegovini je ta da je Vlada Federacije BiH imenovala Rusmira Isaka za direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica.

Vlada Federacije BiH imenovala je Rusmira Isaka za novog direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica na četverogodišnji mandat. Rusmir Isak je sin Rame Isaka, federalnog ministra unutrašnjih poslova, i brat Arnela Isaka, zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Prema informacijama portala Radiosarajevo.ba, Rusmira Isaka je na današnjoj sjednici predložio HDZ-ov ministar pravde Vedran Škobić.

Stiglo pojašnjenje: Zašto je pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i prugama širom BiH

Stiglo pojašnjenje: Zašto je pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i prugama širom BiH

Postoji li sukob interesa?

Prilikom glasanja za imenovanje sina, Ramo Isak je tražio izuzeće što je zakonski propisano. Međutim, mnogo je 'rupa u zakonu' koje se koriste u ovakvim situacijama.

Kontaktirali smo ministra Isaka nakon oštrih reakcija javnosti, međutim, nije imao vremena za komentar zbog obaveza i pregovora oko Vlade u Zeničko-dobojskom kantonu.

Sukob interesa funkcionera u institucijama vlasti u Federacije BiH još od 2013. godine ne može biti utvrđen jer se zakon - ignoriše i ne primjenjuje. Centralnoj izbornoj komisiji BiH oduzeta je nadležnost za utvrđivanje sukoba interesa nakon glasanja u Parlamentu FBiH. 

Ko je Rusmir Isak, novi direktor zatvora u Zenici?

Ko je Rusmir Isak, novi direktor zatvora u Zenici?

Direktorica Transparency Internationala Ivana Korajlić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazala je da prema svim parametrima ovo jeste sukob interesa s obzirom na to da Vlada, čiji je član Ramo Isak, svjesno imenuje direktora ove ustanove.

"Međutim, problem je što je naš zakonski okvir toliko loš i ograničen da u ovakvim situacijama propisane nespoivosti u slučaju bliskih srodnika kada se oni imenuju u javna preduzeća, a nema ukoliko je imenovanje u javnoj ustanovi", kazala je Korajlić.

Pojasnila je da je zakonom propisano da se mora izuzeti iz glasanja, što je Ramo Isak i uradio.

Vlada FBiH: Rusmir Isak, sin ministra Rame Isaka, imenovan za novog direktora zatvora u Zenici

Vlada FBiH: Rusmir Isak, sin ministra Rame Isaka, imenovan za novog direktora zatvora u Zenici

"To suštinski ne znači ništa jer je on na isti način mogao uticati na to da ostali članovi Vlade glasaju za imenovanje. On nije sigurno predložen, niti je slučajno da gotovo cijela porodica ima funkcije na federalnom nivou", istakla je u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Napominje da ni ova Vlada, a ni prethodna, ne žele u proceduru uputiti zakon o sukobu interesa.

"To je vrhunac potpunog obesmišljavanja i naših institucija i bilo kakvih mehanizama koje bi trebale spriječiti ovakve stvari, da ne govorim o tome da ta ista Vlada ne želi da vrati u proceduru zakon o sukobu interesa koji treba te situacije spriječiti. Taj zakon koji postoji se ne primjenjuje 10 godina i to očigledno svjesno postoji saglasnost i u ovom mandatu i tokom prethodnih mandata da bi mogli nastaviti s ovakvom praksom", rekla je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Ivana Korajlić.

Ko je Rusmir Isak?

Rusmir Isak do sada se bavio politikom, bio je vijećnik u Gradskom vijeću Zenica, a na toj funkciji ostao je samo 12 mjeseci.

Trenutno obnaša funkciju direktora zaštitarske agencije 'Condor' koja je u vlasništvu porodice Isak. Zaštitarska agencija Condor osnovana je 2005. godine u Zenici. 

Rusmirov brat Arnel trebao je biti imenovan za dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Međutim, on je od te funkcije odustao zbog, kako je naveo, obaveza u stranci Snaga naroda.

Prema nepotvrđenim informacijama, Arnel Isak odustao je od kandidature kako bi njegov brat mogao biti direktor zatvora u Zenici. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije