SDA optužila Konakovića: "Vrši pritisak na medije, Trojka želi kontrolu nad Javnim RTV servisom"

9
Radiosarajevo.ba
SDA optužila Konakovića: "Vrši pritisak na medije, Trojka želi kontrolu nad Javnim RTV servisom"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Stranka demokratske akcije (SDA) objavila je saopćenje za javnost u kojem optužuje ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića (Narod i pravda) da želi Javne RTV servise staviti u službu vlasti i Trojke.

"Ucjena predsjednika NIP-a da će problemi finansiranja javnih medijskih servisa, FTV-a i BHRT-a, biti riješeni kada budu instalirani kadrovi 'koji rade onako kako politike Trojke od njih traže', skandalozan je nasrtaj na slobodu medija. Javni medijski servisi moraju biti u službi građana, koji ih i finansiraju, a ne u službi vlasti, kako bi to u nevjerovatno autokratskom maniru željeli Konaković i Trojka", navodi se u saopćenju SDA.

Navodeda interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, "a ne želje pojedinih političara da se provode i pravdaju njihove promašene politike".

Velika akcija FUP-a u Sarajevu: Duge cijevi, slijede hapšenja

Velika akcija FUP-a u Sarajevu: Duge cijevi, slijede hapšenja

"Ovo nije prvi put da Trojka, a naročito Konaković, vrši pritisak na medije, kao i direktno na novinare koji kritikuju njihov rad. Trojka bi, onako kako je dovedena na vlast - suspenzijom Ustava, očigledno željela i da vlada - suspenzijom slobode medije. Postaje sve očiglednije kako je i posljednja kriza sa naplatom RTV takse vještački izazvana upravo kako bi Trojka, po 'Konakovićem modelu', zavladala javnim servisima", navodi se u saopćenju SDA.

Podsjetimo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je, na prijedlog ministra komunikacija i prometa Edina Forte, usvojilo odluku kojom su osigurana četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski servis BiH za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u HD rezoluciji, te po tri miliona KM vladama entiteta za poticaj razvoja sektora elektronskih medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije