SDA odgovorila Escobaru: Zabrinjavajuće je što se stavovi IZ stavljaju pod posebnu pažnju

9
Radiosarajevo.ba
SDA odgovorila Escobaru: Zabrinjavajuće je što se stavovi IZ stavljaju pod posebnu pažnju
Foto: Kolaž / SDA odgovorila Escobaru

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra nepriličnim i zabrinjavajućim to što je specijalni izaslanik State Departmenta Gabriel Escobar izdvojeno komentarisao stavove Islamske zajednice u BiH po pitanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona, kao i način na koji je to učinio, saopćeno je u petak iz ove stranke.

Smatraju da, kao i druge vjerske zajednice, Islamska zajednica u BiH ima pravo zauzimati stavove o pitanjima koja su predmet općeg društvenog interesa.

"Zabrinjavajuće je što se stavovi Islamske zajednice u BiH očigledno stavljaju pod posebnu pažnju, što potvrđuju i komentari Gabriela Escobara koji je ustvrdio da su kritike IZ na račun nametnutih izmjena „pogrešna procjena“.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/islamska-zajednica-poslala-poruku-gabrielu-escobaru-prijateljsko-upozorenje/474677[/related]

Podsjećamo da su brojne političke i druge organizacije, kako u BiH, tako i van granica naše zemlje, iznijele kritičke ocjene u vezi s navedenim, ali im nije posvećena posebna pažnja, niti negativni komentari specijalnog izaslanika State Departmenta. Na koncu, ocjenu da su Schmidtove odluke jednostrane i donesene u korist samo hrvatskog političkog faktora i HDZ-a, iznijela je i Vlada Hrvatske, ali im Escobar nije reagovao, jer se očigledno primjenjuju različiti aršini", naveli su iz SDA.

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Saznajemo: Podnesena krivična prijava protiv Predraga Bartule

Kako kažu, zabrinjava što Escobarova ocjena dolazi u vrijeme "dok svjedočimo snažnom angažmanu dijela međunarodne zajednice na unošenju podjela unutar bošnjačkog i ukupnog probosanskog političkog bića, a isti taj dio međunarodne zajednice se ne bavi onima koji blokiraju institucije i usporavaju euroatlantski put BiH, ili ih čak nagrađuje kao u slučaju HDZ-a."

"Izuzetno je uznemirujuće i opasno, ako su motivi za ovakvo postupanje zapravo u islamofobičnom pogledu, te se umotavaju u neuvjerljivu priču o borbi protiv korupcije, kao da korupcija postoji samo kod bošnjačkih stranaka, a ne i kod drugih u BiH.

Predstavnički dom Američkog kongresa je potvrdio zabrinjavajući porast islamofobije, donijevši zakon kojim se treba uspostaviti funkcija specijalnog izaslanika SAD-a za monitoring i prevenciju islamofobije.

Uzimajući u obzir aktuelna zbivanja u BiH stječe se dojam da bi predmet njegovog rada trebali biti motivi i angažman pojedinih diplomata u BiH kojima su Islamska zajednica i bošnjački politički faktor, uprkos svojoj dokazanoj euroatlantskoj orijentaciji, očigledno trn u oku", naveli su iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije