SDA spremna podržati imenovanje bh. ministra: Pročitajte sve zaključke

Radiosarajevo.ba
SDA spremna podržati imenovanje bh. ministra: Pročitajte sve zaključke
Foto: SDA / Kolegij

Kolegij SDA održao je danas sjednicu na kojoj su razmatrali aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, te su, između ostalog, zaključili da su spremni podržati imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice u skladu s principima ranijeg koalicionog dogovora.

Zaključke kolegija SDA prensimo u cjelosti:

"Pozdravljamo jedinstveni nastup i duh saradnje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, koji je rezultirao usvajanjem inicijative za ubrzanje evropskog puta i uspostavljanjem ad hoc Političke radne grupe.

Pozdravljamo usvajanje Antikorona zakona i Rebalansa budžeta Federacije BiH, kojima će biti omogućeno ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije na području Federacije.

SDA je spremna podržati imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice u skladu sa principima ranijeg koalicionog dogovora, nakon čega je potrebno krenuti i u izbor rukovodilaca preostalih državnih institucija i agencija.

Pozivamo Vijeće ministara, sa fokusom na Ministarstvo finansija BiH, da hitno privede kraju izradu i usvajanje Budžeta Bosne i Hercegovine.

Pozivamo Vijeće ministara BiH da, u saradnji sa epidemiološkim službama i entitetskim kriznim štabovima, izvrši zdravstveno-sigurnosnu procjenu na temelju koje bi Centralna izborna komisija BiH poduzela pripreme za početak izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

Podržavamo pokretanje istražnih radnji, te očekujemo ubrzano provođenje istrage s ciljem provjeravanja zakonitosti nabavke respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH, uzimajući u obzir čitav niz opravdano iskazanih sumnji u vezi sa ovom nabavkom.

Podržavamo odluku Vlade Federacije BiH da se preispitaju i učine dostupnim javnosti nabavke koje su vršile federalne institucije za vrijeme pandemije. Očekujemo da to isto učine i svi drugi nivoi vlasti u BiH", saopćeno je iz SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije