SDP, NiP i Naša stranka poslali poruku Kajganiću: 'Trojka' objavila šta treba detaljno istražiti

6
Radiosarajevo.ba
SDP, NiP i Naša stranka poslali poruku Kajganiću: 'Trojka' objavila šta treba detaljno istražiti
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Forto, Konaković i Nikšić

Socijaldemokratska partija (SDP), Narod i pravda (NiP) i Naša stranka (NS) pozivaju glavnog tužitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića da javnost obavijesti o radnjama koje državno tužilaštvo poduzima u vezi sa osobama koje su pod sankcijama SAD-a zbog kriminalnih, koruptivnih radnji, te zbog podrivanja pravnog poretka.

"Informisanje javnosti smatramo nužnim naročito u svjetlu posljednjih dešavanja gdje su prilikom objavljivanja imena sankcionisanih lica detaljno opisane kriminalne radnje za koje se terete. Zloupotreba javnih institucija i saradnja sa kriminalnim organizacijama u cilju opstanka na vlasti pojedinih političkih stranaka je skandalozna pojava neprimjerena i za društva sa najnižim stepenom demokratske prakse.

Jasno nam je da Tužilaštvo ne može iznositi specifične detalje vezane za istrage, ali može javnost upoznati o stepenu angažovanosti i fazi u kojoj se pojedini slučajevi nalaze", navodi se u saopćenju Trojke.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Trojka, također ističu, poziva Kajganića da odmah poduzme mjere na istraživanju okolnosti uposlenja u OSA-i kćerke zastupnika iz Bosansko-podrinjskog kantona.

"Podsjećamo da je politički prebjeg i glas navedenog zastupnika bio presudan za osiguranje SDA-ove većine u klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, odnosno za izbor Refika Lende za potpredsjednika FBiH. Tražimo i da se istraže okolnosti pod kojim su i drugi politički prebjezi naprasno prešli pod okrilje SDA zahvaljujući metodama detaljno opisanim u odluci o izricanju sankcija vlade SAD-a.

Smatramo da ovakve očigledne manipulacije i zloupotrebe javnih službi moraju biti sankcionisane, a posljedice kriminalnog djelovanja otklonjene", istakli su, te zaključili:

Funkcioneri Trojke u Vijeću ministara odriču se povećanja plata

Funkcioneri Trojke u Vijeću ministara odriču se povećanja plata

"Tražimo i da se detaljno istraži uloga menadžmenta BH Telecoma u navedenim radnjama, te rasvijetli opseg uzurpacije i zloupotrebe ovog javnog preduzeća u brojnim slučajevima u kojim se spominje njegova mračna uloga u očuvanju režima.

Očekujemo da Kajganić prioritetnu pažnju posveti istraživanju ovih slučajeva i prikupljanju dokaza za korupciju u političkim krugovima i u javnim institucijama zbog očuvanja na vlasti jedne stranke. Očigledno je da dokazi postoje, samo je stvar nadležnih institucija da ih zatraži, prikupi i poduzme nužne mjere protiv počinilaca ovog tihog državnog udara i kidnapiranja volje glasača."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije