Scott: Vjerujem da će biti potvrđen udruženi zločinački poduhvat

Radiosarajevo.ba
Scott: Vjerujem da će biti potvrđen udruženi zločinački poduhvat
Tužilac Haškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali”, Kenneth Scott izjavio je danas u Mostaru kako očekuje da će biti potvrđen Udruženu zločinački poduhvat (UZP) u drugostepenoj presudi.

Optimista sam da ćemo imati veoma dobar rezultat. Mislim da će se presude održati. Kao što vjerovatno znate, tužilac je tražio da kazne budu povećane. Za to baš nisam toliko siguran, ali mislim da ima razloga i šanse da budu. Ne vjerujemo da su početne, postojeće kazne odgovarajuće, u odnosu na zločine koji su počinjeni”, izjavio je taj američki pravni stručnjak, govoreći uoči javne tribine na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, u organizaciji organizacija Centar za mir i multietničku saradnju i Mostarski krug, prenosi Glas Amerike (VOA).

Upitan šta očekuje od drugostepene presude, najavljene za 29. novembar, kada je riječ o UZP-u, tužilac Kenneth Scott je kazao:

Vjerujem da će (udruženi zločinački poduhvat) biti potvrđen. Zakon koji smo primijenili na udruženi zločinački poduhvat bio je dobro zasnovan. Dobro je zasnovan na međunarodsnom pravu. Tu ne vidim nikakvih problema. Naravno, nemam namjeru prejudicirati šta će sudije učiniti, ali zakon je bio dobro zasnovan, činjenice i dokazi su bili veoma jaki, tako da mislim da će se (udruženi zločinački poduhvat) potvrditi”.

Jadranko Prlić je 29. maja 2013. godine, zajedno sa još petericom vojnih i političkih lidera takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosna: Brunom Stojićem, Slobodanom Praljkom, Milivojem Petkovićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem,  prvostepenom presudom pred Haškim sudom osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata.

Jadranko Prlić, bivši premijer tzv. HR HB nepravosnažno je osuđen na 25 godina zatvora; bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, te načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije