Schmidt za Spiegel o "preglasavanju Hrvata" i nametanju Izbornog zakona: "Neka me ne potcjenjuju"

43
Radiosarajevo.ba
Schmidt za Spiegel o "preglasavanju Hrvata" i nametanju Izbornog zakona: "Neka me ne potcjenjuju"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Christian Schmidt je tri decenije bio član Bundestaga CSU. Za to vrijeme nije privukao pažnju svojim diplomatskim vještinama. 2017. godine, kao ministar poljoprivrede, glasao je za EU da produži odobrenje biljnog otrova glifosata – suprotno uputama savezne vlade.

Nakon napuštanja Bundestaga 2021. godine, navodi se da je Schmidt zapravo želio postati šef stranačke fondacije Hanns Seidel. To nije upalilo. Umjesto toga, njemačka vlada ga je postavila za "visokog predstavnika" međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, piše der Spiegel.

Ured visokog predstavnika (OHR) osnovan je nakon završetka rata u BiH 1995. godine. Podređena je vijeću od 50 država i organizacija i trebala je pratiti poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma o kojem su se sukobljene strane svojevremeno dogovorile.

Christian Schmidt: Želim da radim na tome da budem posljednji visoki predstavnik u BiH

Christian Schmidt: Želim da radim na tome da budem posljednji visoki predstavnik u BiH

O pitanju "preglasavanja Hrvata" Schmidt je rekao: "Neko mi je iz bošnjačkog stranačkog miljea jednom rekao da naravno nije pravo hrvatsko predstavljanje ako se neko sa prepoznatljivim bošnjačkim porijeklom izjašnjava kao Hrvat".

Schmidt insistira da se drži svojih planova, ali nakon izbora.

"Već smo bili preblizu izbora za velike intervencije", rekao je, objašnjavajući zašto je privremeno odustao. Nakon izbora mogao bi intervenisati: "Blokada još nije riješena."
 
Schmidt tvrdi da će, ako donese odluku o promjeni, to učiniti na način koji neće biti pravno sporan.

"Kada budem donosio odluke, donosit ću ih na način da mogu i proceduralno da stoje i da budu pravno obavezujuće. Inače je ne bih započeo", rekao je Schmidt za Spiegel.

Poruka za Schmidta: "Tražimo da pregovore o izbornom zakonu vodite uživo u direktnom prenosu"

Poruka za Schmidta: "Tražimo da pregovore o izbornom zakonu vodite uživo u direktnom prenosu"

Upitan u kojoj mjeri ima podršku SAD, Brisela i Berlina za svoje planove, Schmidt je odgovorio da se, naravno, konsultovao sa drugima, „(...) Takođe sam svima jasno stavio do znanja kako ja vidim svoj opis posla. Ja nisam izvršni sekretar dejtonskih partija".

Što se tiče njegovih protivnika u Bosni, djelovao je prkosno.

"Također bih želio savjetovati neke domaće igrače u Bosni i Hercegovini da ne potcjenjuju moju nezavisnost", kazao je Schmidt.

Novinar Spiegela je na Twitteru napisao da je imao utisak da je Schmidt na čistom putu ka neuspjehu, jer ne može pobijediti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (43)

/ Povezano

/ Najnovije