SBiH o sastanku na Dodikovom imanju: "Bakinci pored Karađorđeva i ponižavanje institucija BiH"

2
Radiosarajevo.ba
SBiH o sastanku na Dodikovom imanju: "Bakinci pored Karađorđeva i ponižavanje institucija BiH"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Stranka za BiH, Semir Efendić

Stranka za Bosnu i Hercegovinu osuđuje ponašanje tzv. Trojke u političkom pejzažu zemlje, ističući da su sadašnje političke podjele nastavak prakse dogovaranja na privatnim sastancima poput onih u Karađorđevu prije 30 godina, saopćeno je iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

U saopćenju stranke ističe se da "politički lideri Trojke sada sarađuju s osobama poput Milorada Dodika, koji se suočava s optužbama pred Sudom BiH za rušenje ustavnog poretka".

Naglašava se da "Trojka prihvaća samoponiženje odlaskom na privatni ranč Milorada Dodika, ignorirajući ozbiljnost optužbi protiv njega. Također se ističe da političari Trojke podržavaju politike koje omalovažavaju institucije BiH i favoriziraju entitetske i druge lokalne strukture".

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

U saopćenju se osuđuje i posjeta premijera Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, gdje je "bojkotirao Predsjedništvo države, što se smatra omalovažavanjem najvažnije institucije BiH". Također se ističe "apsurdnost izjava o lobiranju za tehničke izmjene izbornog zakona koje podržava Hrvatska, s ciljem stvaranja trećeg entiteta i narušavanja ustavnog poretka BiH".

Stranka za Bosnu i Hercegovinu naglašava da "Trojka, od Laktaša do Zagreba, služi interesima koji podrivaju suverenitet i integritet zemlje. U kritičkom tonu, stranka izražava neslaganje s ponašanjem političkih lidera koji, prema njihovim tvrdnjama, ne štite interese Bosne i Hercegovine, već djeluju u skladu s vlastitim političkim agendama i u savezništvu s onima koji narušavaju ustavni poredak".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije