Fahrudin Radončić: Nije tačno da smo zaposlili 27.000 radnika

E. H., S. Š. J.
Fahrudin Radončić: Nije tačno da smo zaposlili 27.000 radnika
U sarajevskom Avaz Twist Toweru danas je održana tradicionalna novogodišnja press konferencija Saveza za bolju budućnost - Fahrudin Radončić, jedne od članica vladajuće koalicije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom javnosti se obratio lider ove stranke, čovjek po kojem ona nosi i ime - Fahrudin Radončić, koji je uoči novogodišnjih praznika odlučio da građanima poželi sve najbolje u novoj 2017. godini, te da pojasni trenutni odnos koalicije SDA i SBB-a.

"Napravili smo mir u Federaciji, proveli smo dosta reformske agende, kredibilna aplikacija, to je jedna dobra godina, zaključuje SBB. Ali ne možemo biti zadovoljni jer otvorili smo dva infrastrukturna projekta i to je sve, zbog čega se moramo što više posvetiti narednoj godini, kako bismo učinili da što prije BiH postane dio europske porodice.

Neko kaže zaposlili smo 27 hiljada radnika, ja kažem da to nije tačno. Statistika je varljiva i riječ je o knjigovodstveno-statističkim igrama jer za toliko radnih mjesta treba 270 fabrika po 100 zaposlenih, ako mi neko pokaže gdje su - rado ću ih posjetiti", istaknuo je Radončić.

Dodao je kako se naredna godina mora proglasiti godinom apsolutne borbe za ekonomski prosperitet BiH, jer imamo 600.000 ljudi koji žive na rubu siromaštva i prvi smo po siromaštvu u Europi...

"Sve smo dali SDA da bi se koalicija održala. Premijerska mjesta, velike kompanije, ja sam tri mjeseca ležao u političkom procesu da bi se koalicija održala, žrtvovali smo i svoj izborni rezultat. Ko je gospodin Izetbegović da ucjenjuje jedan veliki Avaz koji je stariji od SDA, prijeteći da će se koalicija zbog Avaza raspasti. Javno ga molim da probleme u SDA ne rješava na neke druge načine, nego unutar SDA, gdje i postoje", kazao je.

Koalicija je dobra, način koaliranja nije - tvrdi Radončić.

"Iako su dobri odnosi među Hrvatima i Bošnjacima, glavni problem leži između SDA i HDZ-a koje imaju mnogo problema i otvorenih pitanja za rješavanje. Trenutno imamo otežavajuću okolnost jer imamo probleme unutar najvećeg koalicijskog partnera, SDA. I tražit ćemo sastanke s njima da se to riješi. Obećali smo ljudima autoputeve moramo graditi toplovode, ceste, sve ono što je potrebno građanima...

Ja moram neke odgovorne Bošnjake zamoliti da sjednu sa svojim timovima, da vidimo gdje ćemo voditi ovaj narod u budućnosti. Jer su u ratu sa svima, nevažno da li je to Srbija, Hrvatska, SDP, DF, bilo ko, u ratu su i protiv samih sebe, dakle nema prosperitetne politike ako mislite da ste vi najpametniji na svijetu", pojasnio je i dodao:

"Suludo je uvjetovati koaliciju zbog pisanja jednog medija, pa zamislite da ja sad kažem gospodinu Izetbegoviću da on ima dominantan utjecaj nad nekim medijima".

Na kraju je zaželio sretnu i uspješnu novu godinu svim građanima BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije