Saznajemo: Zakazano ročište Sarajlijama koji su razbili sramotnu ploču zločincu Mladiću

9
L. Memčić
Saznajemo: Zakazano ročište Sarajlijama koji su razbili sramotnu ploču zločincu Mladiću
Foto: Kolaž / Oštećena ploča zločincu Ratku Mladiću

Sramotna ploča posvećena osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću koja se nalazi na ulazu u Kanton Sarajevo razbijena je 8. januara 2022. godine. Tada su uhapšena dvojica Sarajlija, a kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, u srijedu 6. decembra 2023. godine bit će održano ročište na Osnovnom sudu Sokolac Odjeljenje Istočno Sarajevo u vezi s ovim slučajem.

Krivični predmet vodi se zbog optužbe da su dvojica Sarajlija počinili krivično djelo 'oštećenje tuđe stvari', te će u srijedu biti održano ročište radi izjašnjenja o krivici.

Prema optužnici koja je u posjedu portala Radiosarajevo.ba, E. G. i E. J. terete se da su se 8. januara 2022. godine na području općine Istočno Novo Sarajevo automobilom dovezli do naselja Vraca te je jedan od optuženih "upotrebom ručnog malja udario više puta po spomen ploči koju je oštetio, da bi se vratio u vozilo i zajedno s E.J. odvezao u pravcu Kantona Sarajevo".

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Također se navodi da su Boračkoj organizaciji Istočno Novo Sarajevo nanijeli štetu u iznosu od 5.000 KM, odnosno oštetili tuđu stvar.

Bit će saslušano pet svjedoka, od kojih su dva pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i jedan pripadnik Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo.

Uništavanje ove sramotne ploče desilo se uoči obilježavanja neustavnog 9. januara, tzv. "dana RS", a uoči tog dana bilo je nekoliko napada na povratnike i izazivanja vjerske i nacionalne mržnje u bh. entitetu RS kada su navijačke skupine slavile zločinca Mladića.

Vraca: I ove godine oštećena sramotna spomen-ploča ratnom zločincu Ratku Mladiću

Vraca: I ove godine oštećena sramotna spomen-ploča ratnom zločincu Ratku Mladiću

Podsjetimo, Gradsko Vijeće Sarajeva usvojilo je još u novembru 2021. godine inicijativu vijećnice Alme Čengić kojom se zahtijeva od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) da sa ulaza na teritoriju Općine Novo Sarajevo naloži skidanje ove spomen-ploče.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić kazao je kako ploču neće ukloniti.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

"Tuci Velušiće i Pofaliće, tamo nema mnogo srpskog življa", glasila je zapovijed Ratka Mladića iz maja 1992. godine tokom opsade Sarajeva koja je pod njegovom komandom trajala 1.425 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije