Saznajemo: Opet dojava o bombi u srednjoj školi u Sarajevu

10
Radiosarajevo.ba
Saznajemo: Opet dojava o bombi u srednjoj školi u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / MUP KS

U ponedjeljak, 14. oktobra, u jednoj srednjoj školi u Sarajevu ponovo je dojavljeno da je postavljena bomba, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Portal Radiosarajevo.ba iz sigurnosnih razloga neće objaviti puni naziv ove sarajevske srednje škole

Podsjetimo, sarajevska policija i nadležni timovi bili su na nogama iz razloga što su nekoliko dana zaredom stizale dojave o postavljenim bombama u školama, tržnim centrima i na Aerodromu u Sarajevu.

Borjana Krišto na na samitu Berlinskog procesa došla na poziv Olafa Scholza

Borjana Krišto na na samitu Berlinskog procesa došla na poziv Olafa Scholza

Pregledima je ustanovljeno da su sve dojave bile - lažne.

U utorak, 8. oktobra, i u četvrtak, 10. oktobra, Federalna uprava policije BiH je izdala saopćenje da su osobe odgovorne za slanje dojava o bombama putem maila pronađene.

Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, oglasila se ranije povodom učestalih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama u školama u Sarajevu te izrazila duboku zabrinutost. 

Njenu objavu sa društvene mreže Facebook, prenosimo u cijelosti:

"Vlada Kantona Sarajevo treba da hitno zatraži informacije nadležnih uprava policije, tužilaštava i sudova da dostave informacije o ishodima istraga i poduzetih radnji u svim slučajevima ovih krivičnih djela kako u ranijem periodu, tako i sada.

Nove dojave o bombama u sarajevskim školama: Oglasila se resorna ministrica Naida Hota-Muminović

Nove dojave o bombama u sarajevskim školama: Oglasila se resorna ministrica Naida Hota-Muminović

Iako je riječ o lažnim dojavama, smatram da je ovo ozbiljan sigurnosni rizik za učenike. Neshvatljivo je da se ova negativna pojava odvija u našem društvu, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u drugim kantonima, i sve to na štetu djece i mladih i njihove dobrobiti. 

Škole imaju jasne smjernice o postupanju u ovim događajima, ali svaka ovakva dojava narušava odgojno-obrazovni proces i dobrobit učenika, uposlenika škola i roditelja. Odluku o organizaciji rada pa i u izuzetnim okolnostima, donosi direktor škole, jer svaka škola ima svoje specifičnosti u organizaciji rada", poručila je ministrica Naida Hota-Muminović.

O prošlim dojavama bombi pročitajte više na portalu Radiosarajevo.ba na linkovima OVDJE, OVDJE i OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije