Saznajemo: Adis Ahmetović dolazi na Bajram u Sarajevo!

5
F.V.
Saznajemo: Adis Ahmetović dolazi na Bajram u Sarajevo!
Foto: Facebok / Adis Ahmetović

Nakon što je danas u Bundestagu prihvaćena Rezolucija stranaka vladajuće koalicije „Semafor“ pod nazivom “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost”, kojom Bundestag od njemačke vlade traži intenziviranje angažmana u Bosni i Hercegovini, Adis Ahmetović, mladi zastupnik u Bundestagu i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku, inače jedan od predlagača historijske Rezolucije, sutra dolazi u Sarajevo.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, Ahmetović stiže u glavni grad BiH u privatnu posjetu, a u povodu predstojećeg Kurban-bajrama, jednog od dva najveća muslimanska blagdana.

No, vjerovatno će osim susreta sa prijateljima, poznanicima i rodbinom biti prilike da da u glavnom gradu BiH razgovara i društveno-političkim prilikama u zemlji i regiji, te implikacijama danas usvojene Rezolucije.

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Predsjedništvo BiH u New Yorku: Razgovorali s generalnim sekretarom UN-a o rezoluciji o Srebrenici

Adis Ahmetović: Gradimo most za europsku BiH, građani se više ne trebaju plašiti!

Adis Ahmetović: Gradimo most za europsku BiH, građani se više ne trebaju plašiti!

„Gradimo most za europsku BiH, građani se više ne trebaju plašiti“, kazao je Ahmetović u intervjuu za Radiosarajevo.ba nakon usvajanja Rezolucije.

Inače, Ahmetović je za kratko vrijeme privukao pažnju ne samo njemačke, već i javnosti na prostorima bivše Jugoslavije. Svojim odlučnim nastupima zalaže se za snažniju ulogu Berlina u očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH kao uvjeta očuvanja stabilnosti na prostorima Zapadnog Balkana.

Zbog svojeg zalaganja naišao je i na žestoke prozivke, posebno u susjednoj Republici Hrvatskoj i dijelu Hercegovine, pa čak i rasističke napade hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Roditelji Adisa Ahmetovića su 1992. godine iz Kotor-Varoši izbjegli u Njemačku. Adis je rođen godinu dana kasnije.

Studirao je njemački i političke nauke, bio stpendista SPD-u bliske fondacije Friedrich Ebert, savjetnik Stephana Weila, prije no što je prošle godine izabran za zastupnika Bundestaga.

Ahmetović rado priča o svom bh. porijeklu, ali prije svega izražava svoju veliku zabrinutost aktuelnom političkom situacijom u BiH i u regiji.

Takav stav je zauzeo od početka mandata u Bundestagu.

Milanoviću, fašisto!

Milanoviću, fašisto!

„U regiji se ponovo zvecka oružjem, u sjeni drugih političkih problema koji opterećuju EU i svijet. Ne želim da dođe do novog rata, do novih izbjeglica, do novih sudbina sličnim sudbini mojih roditelja i mojoj. Želim se u Bundestagu angažovati za poboljšanje situacije na tom području. Želim se naravno angažovati i za bolju integraciju mladih migrantskog porijekla u Njemačkoj, za uvođenje dvojnog državljanstva. Mi smo produkti više kultura. I ne želim samo isticanje te tzv. kulture dobrošlice o kojoj se priča, već kulture uvažavanja i priznavanja različitosti“, rekao je Ahmetović za DW u novembru prošle godine.

Ono što je rekao, Adis je i ispunio i kroz danas usvojenu Rezoluciju. No, njegovo zalaganje za BiH će se nastaviti, iako je on, jasno, prije svega zastupnik njemačkih građana koji su ga birali.

Ovaj političar je primer mladih i agilnih ljudi koji vole Njemačku, zemlju u kojoj su rođeni i koja im je dala velike šanse za uspjeh, ali, istovremeno, ne zaboravljaju Bosnu i Hercegovinu, zemlju svojeg porijekla.

Adis Ahmetović stoga zaslužuje naše iskreno poštovanje!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije