Adis Ahmetović se obratio Bundestagu: "BiH mora u EU, koncept konstitutivnih naroda je propao"

8
L. M.
Adis Ahmetović se obratio Bundestagu: "BiH mora u EU, koncept konstitutivnih naroda je propao"
Foto: Bundestag / Adis Ahmetović, zastupnik SPD-a

Njemački Bunestag je na današnjem zasijedanju raspravljao, između ostalog, i o stanju u Bosni i Hercegovini.

U okviru rasprave, njemački političari razgovarali su o slanju vojnika u BiH i o općoj sigurnosnoj i političkoj situaciji. Čekaju se rezultati glasanja o učestvovanju Bundeswehra u našoj zemlji.

Usvojena je rezolucija o Bosni i Hercegovini, a posebno se izdvojilo obraćanje Adisa Ahmetovića, izvjestitetlja za Zapadni Balkan i zastupnika SPD-a.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Njemački Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, traže sankcije Dodiku

Njemački Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, traže sankcije Dodiku

"Čovjek mnogo toga gradi, ali nema ničeg vrijednijeg od mostova, rekao je Ivo Andrić. Graditi mostove između ljudi, zemalja, regija, je važno. 

Bosna i Hercegovina želi da njena konstrukcija počiva na slobodi, blagostanju i stabilnosti. Želim zahvaliti svim kolegama koji su spremni snositi ovu odogovornost s nama.

Sadržaj je izazvao diskusiju zadnjih mjeseci. Imali smo napade, rasističke što je pokazalo da smo pogodili metu. Imamo tri segmenta deklaracije:

1. Želimo učestvovati u misiji Althea i izmjeći mogućnost stvaranja trećeg entiteta. Branit ćemo suverenitet i teritorijalni integeritet BiH.

2. BiH mora dobiti status kandidata. Koncept konsitutivnih naroda je propao, ali imamo demokratski princip. Mora vrijediti jednakost svih, jedan glas mora biti za sve. Djeca moraju imati pravo na obrazovanje bez diskriminacije. 

3. Pristup BiH EU mora biti od vitalnog interesa za Uniju", zaključio je Ahmetović u obraćanju.

Obratila se i predstavnica kluba zastupnika Ljevice Gokay Akbulut.

"Postojali su jasni razlozi zašto je Njemačka izašla iz mandata EUFOR-a u BiH. Na jesen će ovaj mandat biti produžen od strane Vijeća sigurnosti, znamo da će Rusija vjerovatno uložiti veto. U SAD svi rade na uspostavljanju baze NATO-a u takvom slučaju.

Mi smo protiv toga da svrgnemo Dodika. Mnogi od vas su rekli da se radi o omjeru moći. Da vam je stabilnost u BiH važna, omogućili biste ekonomsku podršku. Zbog njemačkih vojnika svijest neće postati mirniji", istakla je Akbulut te dodala da su oni protiv slanja njemačkih vojnika u BiH.

Intervenirao je Ahmetović jer se našao prozvan zbog toga što je zastupnica 'Ljevice' na neki način podržala Milorada Dodika te kazao da je danas 8. juli.

"Tri dana prije obilježavanja genocida u Srebrenici. Otkad sam u Bundestagu, čekam da se Ljevica solidariše sa žrtvama Srebrenice i odrekne Dodika i Čovića. Međunarodni sud je odlučio da se desio genocid, ko ima problem s tim treba biti kažnjen", replicirao je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije