Njemački Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, traže sankcije Dodiku

6
Radiosarajevo.ba
Njemački Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, traže sankcije Dodiku
EPA / Bundestag

Njemački Budestag danas je usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom je data "podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti".

Podrška Christianu Schmidtu u BiH, te kritike na račun člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poruke su koje su se više puta mogle tokom rasprave o slanju njemačkih vojnika u misiju u BIH. Većina govornika podržala je misiju ALTEA, no bilo je i onih koji su bili protiv toga.

Prvi se obratio zastupnik koji je govorio u ime koalicije CDU/CSU.

Otkriveni detalji hapšenja glavnog osumnjičenog za ubistvo djevojčice Vanje (14)

Otkriveni detalji hapšenja glavnog osumnjičenog za ubistvo djevojčice Vanje (14)

"Imamo tri stvari: Uključivanjem njemačkih snaga pokazujemo da smo svjesni svoje odgovornosti za ovu državu iako su tamo potrebne demokratske promjene. Podržavamo i Christiana Schmidta svom snagom. Morat će se raditi na tome na koji će se tri konstitutivna naroda unaprijediti svoju ravnopravnost.

Zatim se obratio Adis Ahmetović, izvjestitelj za Zapadni Balkan i zastupnik SPD-a.

"Čovjek mnogo toga gradi, ali nema ničeg vrijednijeg od mostova, rekao je Ivo Andrić. Graditi mostove između ljudi, zemalja, regija, je važno. 

Bosna i Hercegovina želi da njena konstrukcija počiva na slobodi, blagostanju i stabilnosti. Želim zahvaliti svim kolegama koji su spremni snositi ovu odogovornost s nama.

Sadržaj je izazvao diskusiju zadnjih mjeseci. Imali smo napade, rasističke što je pokazalo da smo pogodili metu. Imamo tri segmenta deklaracije:

1. Želimo učestvovati u misiji Althea i izmjeći mogućnost stvaranja trećeg entiteta. Branit ćemo suverenitet i teritorijalni integeritet BiH.

2. BiH mora dobiti status kandidata. Koncept konsitutivnih naroda je propao, ali imamo demokratski princip. Mora vrijediti jednakost svih, jedan glas mora biti za sve. Djeca moraju imati pravo na obrazovanje bez diskriminacije. 

3. Pristup BiH EU mora biti od vitalnog interesa za Uniju", zaključio je Ahmetović u obraćanju.

Sa njima se nisu složili zastupnici AfD-a koji su odlučili biti suzdržani.

Kako je rečeno u izlaganju Jurgena Brauna, slanje vojnika u BiH nije ispunilo uvjete.

"To nije pošteno ni prema njemačkim poreznim obveznicima, ni prema narodima u kojima bismo slali vojnike", rekao je Rüdiger Lucassen.

Obratili su se zatim zastupnici Liberalne stranke.

"Želimo se jače pozabaviti uzorcima ovakve kritične situacije u BiH. To su prije svega separatisti i protiv njih treba poduzeti sankcije. Treba obratiti pažnju i druge zemlje regije. EU mora biti ujedinjena naspram nacionalističkih snaga. U oktobru će biti izbori. Potrebna je reforma Izbornog zakona".

Nakon glasanja, Rezolucija je usvojena, a čeka se kraj glasanja o slanju njemačkih vojnika u BiH u okviru misije EUFOR Althea. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Najnovije