Savez samostalnih sindikata BiH: 'Tražimo da sve kompanije poštuju prava radnika'

5
Radiosarajevo.ba
Savez samostalnih sindikata BiH: 'Tražimo da sve kompanije poštuju prava radnika'
Foto: S. P. M. / Protesti u Sarajevu

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine je povodom Međunarodnog praznika rada u Sarajevu održao konferenciju i protestnu šetnju u Sarajevu.

Predsjednik Samostalnog saveza sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović obratio na konferenciji, poručivši da radnici zaslužuju da za svoj rad budu adekvatno plaćeni i da mogu dostojanstveno živjeti u svojoj domovini sa svojim porodicama i prijateljima.

Šatorović je izjavio da su ukupni prihodi svih privrednih društava u FBiH tokom 2022. godine iznosi više od 68 milijardi KM.

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

Tanja Topić o mitingu u Banjoj Luci: Maske su pale; ne trebamo zaćutati pred budalama!

"Svakim novim prijedlogom zakona su predlagana manja prava za radnike i radnice", izjavio je Šatorović na današnjoj konferenciji.

Tim povodom, objavili su saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Međunarodni praznik rada je za radnike i radnice u našoj zemlji već godinama najmanje praznik. Nekada smo taj dan obilježavali sa kolegama i kolegicama slaveći poslovne uspjehe u prethodnoj godini, rad i trud koji smo svakodnevno ulagali u obavljanju posla. Ovaj Prvi maj, kao i one prethodnih godina, dočekujemo u izuzetno teškoj ekonomsko- socijalnoj situaciji, na nesigurnim radnim mjestima i u borbi za poštivanje najosnovnijih ljudskih i radničkih prava.

Denis Bećirović: 'Radništvu nije potrebna nostalgija o prošlim vremenima, nego podizanje svijesti'

Denis Bećirović: 'Radništvu nije potrebna nostalgija o prošlim vremenima, nego podizanje svijesti'

U ovom trenutku, nažalost, hiljade naših kolega i kolegica traže način da zauvijek napuste zemlju u potrazi za sigurnijim i dostojanstvenijim životom. Dosta njih će tako otici istim putem kojim su otišle stotine hiljada ljudi.Žale se poslodavci da nema dovoljno radne snage, žele mjesto naših ljudi dovesti radnikeiz Azije i Afrike. Nemamo ništa protiv slobode kretanja radnika niti protiv kolega i kolegica iz bilo kojeg dijela svijeta. Ono protiv čega jesmo je činjenica da poslodavci nisu spremni našim ljudima ponuditi uslove koje nude stranim radnicima.

Nećemo prihvatiti da se naši radnici posmatraju kao trošak, a ne kao oni koji tim istim poslodavcima omogućavaju lagodan život. Zaboravljaju poslodavci, namjerno ili slučajno, da radi radnik stvaraju profit i da na osnovu njih žive i poslodavci i država. Najmanje što radnici zaslužuju je da za taj svoj rad budu adekvatno plaćeni i da mogu dostojanstveno živjeti u svojoj domovini, sa svojim porodicama i prijateljima. Ukupni prihodi svih privrednih društava u FBiH tokom 2022. godine iznosili su 68.387.132.911 KM, što je za 11,99 milijardi KM više u odnosu na prethodnu godinu. Od toga je čisti prihod, nakon svih rashoda, skoro 4 milijarde KM. A, kažu da nema novca za povećanje plate!

Vlada Federacije BiH je prethodnih godina radila sve da uruši radnički pokret, ugasi sindikate i ukine što je više moguće radničkih prava. Svakim novim prijedlogomzakona su predlagana manja prava za radnike i radnice. Išla je na ruku svim poslodavcima koji zabranjivali sindikalno organizovanje radnika, podržavali ih u izbjegavanju kolektivnog pregovaranja i potpisivanja kolektivnih ugovora.

Iz Sarajeva poslana protestna poruka: 'Dostojanstvena plata ili red za vize'

Iz Sarajeva poslana protestna poruka: 'Dostojanstvena plata ili red za vize'

Danas nemamo Opći kolektivni ugovor za teritoriju Federacije BiH, nemamo potpisane kolektivne ugovore u velikom broju grana i oblasti, a svi pregovori se koriste kao poligon za manipulaciju poslodavaca koji nas uslovljavaju sadržajem kolektivnih ugovora i skraćenjem roka njihovog važenja. Time su potkopali osnovne temelje socijalnog dijaloga, prekršili sve postulate na kojima je izgrađen i do apsurda doveli njegovo postojanje.Kažu da je nerealna minimalna plata od 1.000 KM.

Kažu da je ne mogu isplaćivati i da će bankrotirati. Sve nam to govore u odijelima koja koštaju deset minimalnih radničkih plata dok planiraju na kojoj egzotičnoj destinaciji će ove godine provesti odmor i birajući novi luksuzni automobil. Prešućuju da na račun tih radnika iz godine u godinu bilježe višemilionske profite. Prostim jezikom rečeno - gozbe se kavijarom i jastozima dok radnici jedva kupuju hljeb i mlijeko. Nisu patriotizam samo zastave na 100 m visokim jarbolima. Patrotizam je poštivanje zakona i pošteno plaćanje radnika. Patriotizam su sigurna i kvalitetna radna mjesta, zaštićeni radnici koji ne žive između dva ugovora na odredeno vrijeme, radna sredina bez mobinga i uznemiravanja.

Enorman porast cijena osnovnih životnih namimica i higijenskih potrepština nas je doveo do toga da je potrošačka korpa iz mjeseca u mjesec sve bliža iznosu od 3.000 KM. A nema u toj korpi kreditnih zaduženja niti troškova iznajmljivanja stambenog prostora što znači da su mjesečni troškovi najvećeg broja porodica i veći od onoga što potrošačka korpa pokazuje. Prosječna plata ne pokriva ni polovinu tih troškova, ona najniža ni petinu. Svjesni smo da ona 1.000 KM koju tražimo kao minimalnu platu nije dostatna, ali bi svakako bila velika pomoć desetinama hiljada radnika i radnica koji sada dobijaju 596 KM.

Međunarodni praznik rada: Sutra u Sarajevu dva protesta, evo gdje će se održati

Međunarodni praznik rada: Sutra u Sarajevu dva protesta, evo gdje će se održati

Vlada FBiH je pravo tim iznosom počastila radnike i odredila da im je taj iznos dovoljan. Nećemo odustati od borbe da se Zakon o minimalnoj plati kojim će ona biti definisana u iznosu od 1.000 KM usvoji. Nećemo pristati na ucjene i pritiske da odustanemo od tog zahtjeva. Nastavit ćemo nuditi rješenja, kreirati prijedloge i davati sugestije kako da se pomogne radnicima, ali i svim drugim kategorijama stanovnika. Od nove vlasti ćemo tražiti usvajanje Zakona o radu koji će ići u korist radnicima, potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora, donošenje podzakonskih akata kojim će konačno počeli puna primjena Zakona o zaštiti na radu.Vrijeme je da nam se svi zakoni kojim se tretiraju prava i položaj radnika usklade sa evropskim normama i svim međunarodnim konvencijama koje je BiH ratifikovala.

Vrijeme je da se članovima sindikata omogući da imaju povoljnija dodatna prava u odnosu na one koji nisu članovi sindikata. Nije realno niti je pravedno da se sindikati bore, pregovaraju i pri tome troše sredstva svojih članova, a da onda jednaka prava uživaju svi.I dalje ćemo se boriti za uvođenje diferencirane stope PDV čime će se uvesti manja stopa na prehrambene proizvode i higijenske potrepštine, hranu za bebe i lijekove. Nije normalno niti je moralno da se isti iznos poreza plača na luksuzne automobile i na hljeb. Takode ćemo i dalje tražiti ukidanje akciza na gorivo i uvođenje plavog dizela.

Time će se našim poljoprivrednicima omogućiti jeftinija sadnja i proizvodnja, a gradanima kupovina kvalitetnih domaćih proizvoda čija će cijena biti prihvatljiva. I ovog 1. maja osuđujemo sve one koji odbijaju saradnju sa sindikatima, te dopuštaju nasilje i kršenje ljudskih prava nad vlastitim narodom i radnicima. Jednako tako osudujemo korporativne grabežljivce koji iskorištavaju trenutno stanje u svijetu za stvaranje ekstra profita na račun gradana i radnika.

Tražimo da sve kompanije poštuju prava radnika i da oni koji to ne čine budu oštro kažnjeni.Takođe osudujemo i sve predstavnike sindikata koji aktivno učestvuju u akciji rušenja radničkih prava. Neprihvatljivo je da bilo koji sindikalac pristane na bilo kakve ponude kojima se radnicima baca prašina u oči, a ide na ruku poslodavcima i Vladi. Cilj moraju biti potpuna zaposlenost, uz dostojanstven rad za sve, formalizacija neformalnog rada i ukidanje nesigurnog rada."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije