Savez penzionera traži usvajanje budžeta FBiH i zakona o PIO do 15. januara

Fena
Savez penzionera traži usvajanje budžeta FBiH i zakona o PIO do 15. januara

Savez udruženja penzionera/umirovljenika u Federaciji Bosne i Hercegovine traži od Predstavničkog doma i Doma naroda Federalnog parlamenta da do 15. januara usvoje budžet FBiH za 2018. godinu i predloženi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopćeno je iz tog saveza.

Neusvajanje tih akata uzrokovalo bi neredovne isplate penzija, a to bi stvorilo veliko nezadovoljstvo penzionera i bunt s nesagledivim posljedicama.

"Također, predviđeno povećanje penzija za pet i deset posto ne bi se moglo realizovati bez donošenja novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju", navodi se u saopćenju Saveza.

Podsjećamo, slične zahtjeve za održavanje ove sjednice, na kojoj su ključni usvajanje budžeta Federacije BiH za 2018. godinu i novog Zakona o PIO iznijeli su tokom prethodnih dana poljoprivrednici i članovi temeljne boračke organizacije BiH, 

Svi oni zahtijevaju da se hitno usvoji ili budžet, ili Zakon o PIO, kako bi počelo normalno funkcioniranje ovog entiteta u novoj godini, odnosno kako bi se usvojili zahtjevi koje već nekoliko mjeseci građani FBiH iznose pred Vladu i Parlament FBiH. U svemu tome građane su podržale opozicione stranke, koje su uputile slične zahtjeve putem svojih Klubova zastupnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije