Savez općina i gradova FBiH upozorava: Povećanje cijena struje može uticati na sigurnost građana

1
Radiosarajevo.ba
Savez općina i gradova FBiH upozorava: Povećanje cijena struje može uticati na sigurnost građana
Foto: EPA / Ilustracija

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova FBiH traži od Vlade FBiH i Regulatorne komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) da u Prijedlog odluke o određivanju dodatnih krajnjih kupaca od posebnog društvenog značaja uvrsti sve jedinice lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i javna komunalna preduzeća i javne ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave imajući u vidu da isti obavljaju djelatnost od javnog društvenog interesa.

Savez općina i gradova FBiH ukazuje na negativne efekte Zakona o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine na budžete jedinica lokalne samouprave.

Savez općina i gradova Federacije BiH je obaviješten od strane Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB Mostar da, svi korisnici koje ne spadaju u grupu malih kupaca, kao i kupaca od posebnog društvenog značaja, gube uslugu javnog snabdijevanja. Istovremeno, ponude koje su dostavljene na osnovu usluge tržišnog snabdijevanja bile su znatno skuplje u odnosu na ranije cijene. Od strane Saveza općina i gradova FBiH upućene su urgencije da se cijena električne energije za jedinice lokalne samouprave ograniči na prihvatljivi nivo i da se prepozna poseban status koje imaju općine i gradovi, kako ne bi došlo do enormnog povećanja cijene.

Ministar Ramo Isak otkrio zašto spot Snaga naroda još nije uklonjen sa društvenih mreža

Ministar Ramo Isak otkrio zašto spot Snaga naroda još nije uklonjen sa društvenih mreža

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 15. sjednici održanoj 3.01.2024. godine, podržao je prijedlog Saveza. Osim toga, podržali su i prijedlog u kojem se traži od Vlade FBiH izmjena Zakona o električnoj energiji na način da se jedinice lokalne samouprave prepoznaju kao kupci od posebnog društvenog značaja.

Na osnovu odluka Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, te zaključaka parlamentarnih odbora i komisija, Stručna služba Saveza obratila se i Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, sa molbom da se općine i gradovi uvrste na Listu kupaca od posebnog društvenog značaja. Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine će i u narednom periodu nastojati zaštiti interese općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, na način da se zakonski prepozna pozicija općina i gradova kao kupaca od posebnog društvenog značaja.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je u skladu sa članom 51 Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine FBiH”, br. 49/06 i 51/09), zakonski zastupnik jedinica lokalne samouprave pred vlastima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije