Savez logoraša BiH podnio krivične prijave zbog incidenata u Janji, Foči, Gacku...

0
BIRN BiH
Savez logoraša BiH podnio krivične prijave zbog incidenata u Janji, Foči, Gacku...
Foto: BIRN/Twitter / Savez logoraša BiH podnio krivične prijave

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Seid Omerović predao je danas Državnom tužilaštvu dvije krivične prijave za incidente koji su se desili prethodnih dana u Bijeljini-Janji, Foči, Gacku i Prijedoru, piše BIRN.

Prva krivična prijava podnesena je protiv većeg broja nepoznatih lica, grupe muškaraca koji su u svojim automobilima prevozili badnjak 6. januara i zaustavili se u koloni vozila ispred Atik džamije u Janji, gdje su pucali u zrak iz vatrenog oružja, vrijeđajući na nacionalnoj osnovi vjernike koji su se vraćali sa sabah-namaza.

Krivična prijava se odnosi i na događaje u Foči dva dana kasnije, protiv većeg broja nepoznatih lica koja su nosila transparente i zastave u čast pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, te na događaje u Gacku, protiv jednog ili više nepoznatih lica koja su sa razglasa puštala pjesmu “Ne volim te, Alija, zato što si balija”.

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

Mijatović uputio apel uoči sjednice NSRS: Budite pametni, Dodik kreće u novu tragičnu avanturu!

U prijavi se, između ostalog, navodi da su Bijeljina-Janja, Foča i Gacko simbol stradanja nesrpskog stanovništva, odnosno brutalnih zločina koji su se desili tokom prethodnog rata. Mnogi Bošnjaci i Hrvati su, kako se navodi, ubijeni, zatvarani u logore i još se mnogi vode kao nestali.

Druga krivična prijava podnesena je protiv većeg broja nepoznatih lica koja su na ulicama Prijedora, uz skandiranje “Ratko Mladić”, pjevala pjesmu “Generale, nek je tvojoj majci hvala”.

Mladić je u Haagu osuđen na doživotnu kaznu zavora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u BiH.

Prijave su, kako navode iz Saveza logoraša BiH, podnijete zbog izazivanja ili raspirivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini.

“Mi smo uz ove krivične prijave pripremili i određen dokazni materijal. Savez logoraša BiH smatra da dokazni materijal nije uopšte problem dobiti preko YouTubea ili drugih internet platformi. Jasno je o kakvim stvarima se radi i kakvim torturama su bili izloženi ljudi koji su drugih nacionalnosti na području koje se nalazilo pod kontrolom policije RS”, kaže za BIRN BiH Seid Omerović, predsjednik Saveza logoraša BiH.

On smatra kako u BiH nedostaje institucionalna reakcija Suda i Tužilaštva BiH kojima bi se ograničilo veličanje genocida i ratnih zločina.

U julu prošle godine bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo je izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Incidenti za koje su podnijete prijave zabilježeni su i u bazi Mapiranje mržnje BIRN-a BiH.

U Savezu logoraša BiH navode kako ih posebno zabrinjava svečani defile Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RS na obilježavanju 9. januara, neustavnog dana ovog entiteta, čiji su pripadnici, marširajući s dugim cijevima, pjevali “Za krst, za slavu”.

"Šta je s ljudima drugih nacionalnosti koji žive na području ovog entiteta? Da li je ovo poruka njima, da li trebaju izvući zaključak da MUP RS-a štiti samo jednu nacionalnost?", kaže Omerović i najavljuje da će Savez logoraša BiH u narednim danima podnijeti krivične prijave Tužilaštvu zbog neustavnog djelovanja političara iz RS-a.

Ustavni sud BiH donio je ranije odluku koja 9. januar, Dan RS-a, proglašava neustavnim praznikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije