Saudin Sivro: Sud je odbio da nam zabrani štrajk! Pozivamo Vladu da prestani sa ovim

3
Radiosarajevo.ba
Saudin Sivro: Sud je odbio da nam zabrani štrajk! Pozivamo Vladu da prestani sa ovim
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Saudin Sivro

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro danas je, 19. aprila, održao press konferenciju na kojoj je govorio o štrajku upozorenja prosvjetnih ranika u Kantonu Sarajevo. 

Sivro je kazao da sve ono što se dešava je u skladu sa zakonom, a to će pokazati i rezultati istraživanja nadležnih organa.

Kazao je da je Sindikat danas zaprimio rješenje iz suda.

U Hrvatskoj nastupio jedan od najboljih košarkaša svih vremena: Nakon bogate karijere postao DJ

U Hrvatskoj nastupio jedan od najboljih košarkaša svih vremena: Nakon bogate karijere postao DJ

Općinski sud u Sarajevu je odbio prijedlog za određivanje privremene mjere kojem će se zabraniti štrajk kao neosnovano.

"Pozivam javnost da podrži našu borbu. Mi smo radili kad su naše plate bile puno manje. Odakle im podaci o primanjima? Kazali su da je naš štrajk nezakonit čime je vlast direkto utjecala na sud. Moramo uskladiti naše zakone sa EU i moramo se ponašati u skladu sa tim zakonima. A nama vlast laže da je štrajk nezakonit što je direktan utjecaj izvršne vlasti. Pozivam vlast da prestane s tim", kazao je Sivro.

Kazao je da je Sindikat danas dobio zahtjev i da se izjasni o tužbi vezanoj za štrajk.

"Naš advokatski tim je pristupio sastavljanju odgovora koji će biti završen u zakonskom roku od tri dana. Mi nećemo govoriti o tome kakva će biti odluka suda. Neka sud sudi kako smatra i kako piše u zakonu", istakao je Sivro.

Zahvalio je sudiji koji je donio ovu odluku te je kazao da su svi imali svog učitelja, nastavnika i profesora.

"Država koja ne ulaže u policajca, ljekara i učitelja bit će osuđena na propast. Pozivamo Vladu KS i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje da se pristupi socijalnom dijalogu kako bi se otklonili nedostaci standarda koji su donijeti iza zatvorenih vrata ne uvažavajući hiljade komentara svih zainteresiranih", poručio je Sivro.

Pozvao je da se od učitelja ne prave pisari.

"Ulazite nam u škole i vrtiće kao dušmani, nemojte to raditi. Priejtili ste nam, nećemo vam govoriti imena i nazive škola, a ako nastavite mi ćemo se zakonskim putem sa vama obračunati. Nema personalnih sukoba. Samo radite svoj posao odgovorno i onako kako vam piše. Nemojte biti nepravedni. Ne želimo loše, ali ćemo se braniti svim raspoloživim sredstvima. Ova tri dana proglašavam uspješnim", naglasio je Sivro.

Zatražio je i podršku roditelja.

"Shvatite da se borimo za vašu djecu. Želimo da djeca u osnovnoj školi budu sretna, da im ne lomimo kičnu, da ih ne ubijamo u pojam. Reformu ne možete provesti bez prosvjetnih radnika. Danas ćemo na sjednici odlučiti da li ćemo nastaviti štajk i da li ćemo ići na proteste", poručio je Sivro. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije