Sattler: Svaka demokratska država mora omogućiti slobodu govora i medija ukoliko želi ući u EU!

0
FENA
Sattler: Svaka demokratska država mora omogućiti slobodu govora i medija ukoliko želi ući u EU!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Johann Sattler

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler otvorili su danas u Sarajevu događaj "Uloga tužilaštva i policije u borbi protiv nekažnjivosti napada na novinare".

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, Ured Evropske unije u BiH u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH predstavio je mrežu kontakt tačaka u tužilaštvima i policijama u BiH posvećenim sigurnosti novinara.

Ova inicijativa je odgovor na rastući broj napada na novinare i incidenata koji uključuju novinare i medijske profesionalce.

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine  ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šef Misije OSCE-a BiH ambasador Brian Aggeler je kazao da na Međunarodni dan borbe za okončanje nekažnjivosti kaznenih djela protiv novinara i novinarki treba podsjetiti na to koliko je suštinski važno poštivati slobodu medija i osigurati ličnu sigurnost novinara i novinarki.

"Danas sa zadovoljstvom najavljujemo zajedničku inicijativu Misije OSCE-a u BiH i Ureda EU u BiH. Ova inicijativa usmjerena je na uspostavu mreže imenovanih kontakt osoba, s ciljem jačanja lične sigurnosti novinara i novinarki. Ove kontakt osobe će biti strateški pozicionirane u tužilaštvima i policijskim odjelima u čitavoj državi", naveo je Aggeler.

BH novinari: STOP nekažnjivosti zločina prema novinarima i novinarkama u BiH

BH novinari: STOP nekažnjivosti zločina prema novinarima i novinarkama u BiH

Pohvalio je Visoko sudsko i tužilačko vijeće, tužilaštva širom BiH i ministarstva unutrašnjih poslova što su prepoznali značaj ove inicijative i što su preuzeli obavezu da rješavaju kritična pitanja novinarske sigurnosti i time unaprijede institucijski odgovor.

"Nadamo se da će od ove inicijative najviše koristi imati novinari i novinarke. Misija OSCE-a u BiH i dalje će raditi na očuvanju osnovnog ljudskog prava na slobodu izražavanja i poštivati nezamjenjivu ulogu koju novinari i novinarke imaju u našim demokratskim državama", zaključio je ambasador Aggeler.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler je kazao da su sloboda govora i sloboda medija kameni temeljci demokratskog društva i "to je ono što svaka demokratska država želi postići ako želi ući u EU".

"Tu je još i poštivanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Jučer smo također imali sastanke na ovu temu i nadamo se da će to, isto tako, dati svoj doprinos na ovom polju. Sloboda govora i sloboda medija, oni su dio 14 ključnih prioriteta, znači oni su dijelom tih prioriteta koje treba ispuniti", istaknuo je ambasador Sattler.

Događaj - Uloga tužilaštava i policije u borbi protiv nekažnjivosti napada na novinare
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Događaj - Uloga tužilaštava i policije u borbi protiv nekažnjivosti napada na novinare

Naglasio je da su na svim sastancima koje održavaju na visokom nivou, uključujući i na sastanku jučer s Evropskom komisijom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, sloboda govora i sloboda medija uvijek na dnevnom redu.

"Zašto je to tako? Zato što, nažalost, situacija kada je ovo pitanje po srijedi u BiH nije dobra. Imamo jedan spisak napada, incidenata i svega onoga što se čini nad novinarima i novinarkama koji se ne smanjuje, nego se čak povećava, produžuje", kazao je ambasador Sattler.

Izrazio je zadovoljstvo što danas, s Misijom OSCE-a u BiH i ambasadorom Aggelerom, mogu najaviti da postoji spisak kontakt osoba koje će biti zadužene za pitanje lične sigurnosti novinara i novinarki.

Po njegovim riječima, oni će biti određeni, odnosno pozicionirani unutar tužilaštava, policijskih odjela, agencija koji će biti kontakt osobe za ovo pitanje.

Johann Sattler
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Johann Sattler

"Ova konferencija će biti prilika da prodiskutujemo o ovim pitanjima. To će nam pomoći da smanjimo taj spisak napada, incidenata, prijetnji, znači svih kaznena djela koja se dešavaju novinarima i novinarkama. Ono će pomoći da smanjimo tu listu, a pomoći će isto tako da se ti slučajevi pravilno poprate i procesuiraju", zaključio je ambasador Sattler.

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo i kontakt tačka za novinare pri Tužilaštvu Darko Martinčević je istaknuo da je, kad je u pitanju borba protiv nekažnjivosti napada na novinare, uloga tužiteljstva i policije ključna, jer se radi o institucijama i organima čija je primarna zadaća otkrivanje i gonjenje počinitelja krivičnih djela.

"Pozvao bih sve novinare koji su žrtve nekog krivičnog djela da ga prijave bez odlaganja, jer pravovremeno prijavljivanje krivičnog djela u značajnoj mjeri olakšava gonjenje i otkrivanje počinitelja krivičnih djela. Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo još od marta 2022. godine ima postavljenu kontakt tačku, te je određeno i vođenje posebne evidencije za predmete koji se odnose na napade na novinare i tim predmetima je dat i prioritetni značaj", naveo je Martinčević.

Dodao je da su inicijativom Visokog sudskog tužiteljskog vijeća i ostala tužiteljstva također u proteklom periodu postavila kontakt tačke, a na nivou Kantona su, u saradnji s komesarom Ministarstva unutrašnjih poslova određena i dva policijska službenika kao kontakt tačke na nivou policijskih uprava.

Darko Martinčević, tužilac Tužilaštva KS
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Darko Martinčević, tužilac Tužilaštva KS

Martinčević je naglasio i značajanu ulogu Misije OSCE-a u BiH, čijom inicijativom su i u ostalim policijskim upravama na nivou BiH postavljene kontakt tačke, "tako da imamo sada jednoobrazan i jedinstven sistem koji treba da podigne i osigura što veću sigurnost novinara u BiH".

"Kada govorimo o onome što bi moglo poboljšati sigurnost novinara, to bi svakako možda mogla biti neka nova zakonska rješenja koja bi na bolji način štitila i osigurala veću sigurnost novinara, a pravosudna zajednica je tu da takvo neko novo zakonsko rješenje implementira u svom punom kapacitetu", kazao je Martinčević.

Govoreći o dosadašnjim iskustvima, naveo je da se u velikoj mjeri ili gotovo 100 postotnom broju slučajeva radi o određenom vidu prijetnji koji su upućeni putem društvenih mreža, internet portala, tako da je to najčešći oblik krivičnog djela koji se njima prijavljuje i koji je počinjen na štetu novinara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije