Sattler: EU je spremna pomoći BiH, u toku je nabavka 80 respiratora

Fena
Sattler: EU je spremna pomoći BiH, u toku je nabavka 80 respiratora
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Johann Sattler

Ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su paket finansijske pomoći u vrijednosti od dva miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na pandemiju virusa "COVID-19".

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od pet miliona eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe BiH iznositi sedam miliona eura. Ta sredstva će omogućiti nabavku respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

Sattler je naglasio da je Evropska unija uvijek spremna pomoći BiH u vremenima krize. 

„EU i ja kao ambasador smo spremni pomoći BiH sada, kao što smo to činili zadnje dvije decenije i prije par godina za vrijeme velikih poplava 2014. godine. Naša primarna briga je zdravlje građana, ali isto tako pomno pratimo ekonomske posljedice“, rekao je Sattler tokom videokonferencije. 

Ambasador EU ističe da je za vrijeme pandemije koronavirusa najvažnije da spasimo živote i poslove građana, te da je danas potpisan prvi paket pomoći za BiH u vijednosti 2 miliona eura.

„U toku je nabavka 80 respiratora i testova za koronavirus, ali i zaštitne opreme. Uslijedit će paket pomoći od pet miliona eura za istu svrhu. Više od 70 miliona eura je namijenjeno za spašavanje poslova i pomoć ugroženim kompanijama koje su prekonoći ostale bez posla. Cijelokupni paket pomoći iznosi 80 miliona eura. Sada su bitna djela a ne riječi. Evropska unija će ostati uz vas“, rekao je Sattler i apelirao na građane BiH da ostanu u kućama za vrijeme pandemije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera naglašava da UNDP od proglašenja vanedne situacije radi na pružanju podrške partnerima u BiH u okviru odgovora na pandemiju koronavirusa. 

„Potpisivanjem današnjeg sporazuma potvrđujemo snažno partnerstvo s Evropskom unijom i domaćim vlastima u odgovoru na krizu koju je izazvao koronavirus. Mnogo toga možemo učiniti zajedno kako što smo pokazali tokom poplava 2014. U ovom trenutku smo fokusirani na nabavku neophodnih medicinskih pomagala kako bi se osiguralo testiranje i tretman osoba zaraženih koronavirusom, te uvjeti za nesmetan rad medicinskih radnika“, kazala je Nedera. 

Dodaje da je UNDP spreman da započne s procjenom ekonomskih i socijalnih efekata uzrokovanih pandemijom koronavirusa, te da će UNDP na osnovu te analize definirtati svoje buduće djelovanje u ekonomskom smislu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije