Predstavnici "četvorke" nisu bili na sastanku sa SDA, Čelik: Zakazujemo novu sjednicu

E. H.
Predstavnici "četvorke" nisu bili na sastanku sa SDA, Čelik: Zakazujemo novu sjednicu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Mirza Čelik

Stranka demokratske akcije (SDA) ponudila je danas sarajevskoj "četvorci" novi sporazum za "normalizaciju" odnosa u kantonu Sarajevo, 

Zastupnik SDA u Skupštini KS Mirza Čelik za danas je najavio i sastanak predstavnika nove kantonalne većine i predstavnika sarajevske "četvorke". No, kako je Čelik kazao novinarima, na zakazanom sastanku nisu se pojavili zastupnici "četvorke" u Skupštini KS.

"Čuli ste izjave [Elmedina] Konakovića koji kaže da nije ozbiljno da se u ponuđenom sporazumu navodi da sam ja predsjedavajući jer sam nelegalno izabran. Pa smo i to sad izbacili i ostavljamo prostor kolegama da dođu i da potpišu ovaj sporazum. Danas ćemo zakazati sjednicu Skupštine KS za 29. januara i na toj sjednici ćemo usvojiti odluke o privremenom finansiranju i izmjene Poslovnika", pojasnio je Čelik.

Dodao je da će se na istoj sjednici će se odrediti datum za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

"Bez obzira ko će uputiti poziv, sjednicom može predsjedavati Smiljana Viteškić samo kako bi prevazišli probleme. Ukoliko kolege prihvate ponuđeni sporazum, onda ćemo mi povući odluku o održavanju pomenute sjednice. Sjednica će biti zakazana u redovnoj proceduri i to 12 dana do sjednice", istakao je Čelik.

Pojasnio je da će poziv na sjednicu uputiti Smiljana Viteškić.

Odgovarajući na pitanja, kazao je da je ranije ponuđeno da sjednicu vodi Danijela Kristić.

"Izašli smo u susret za sve ovo kako bi prevazišli probleme. Danas smo čak promijenili sporazum po drugi put i ostavili samo prostor da se potpisuju šefovi klubova stranaka", naglasio je Čelik.

Istakao je da je ovo već treći sporazum koji SDA nudi kako bi se prevazišli problemi.

"Odgovornost zastupnika je ključna, ne trebaju oni da drže pečat, da napadaju druge zastupnike. Sekretar je taj koji odgovara za pečat. Smiljana Viteškić će zakazati sjednicu i na njoj ćemo izglasati privremeno finansiranje", poručio je Čelik.

Kazao je da na tri sjednice treba da predsjedava Smiljana Viteškić. "To su sjednice dok se ne riješi promjena vlasti. Ako je problem ko će predsjedavati, alternativa je da Smiljana Viteškić bude ta", zaključio je Čelik.

Obrazlažući izjavu da su Bošnjaci većinski narod u KS i da moraju imati više prava, Čelik je kazao da je to izvučeno iz konteksta.

"Ne može naša sjednica ne može biti nelegitimna jer je zakazuje dopredsjedavajuća Viteškić. Pa tako i odluke na toj sjednici bit će legalne i stupit će na snagu danom donošenja i objavit će se u Službenim novinama. Dakle sporazum je alternativa ovoj sjednici koja će biti održana 29. januara", rekao je Čelik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije