Sastanak u Sarajevu: NATO zadovoljan jer je BiH usvojila program reformi

5
Radiosarajevo.ba
Sastanak u Sarajevu: NATO zadovoljan jer je BiH usvojila program reformi
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Sastanak u MO

Predstavnici Ministarstva obrane BiH, na čelu s pomoćnikom ministra obrane BiH za
međunarodnu suradnju Zoranom Šajinovićem, u četvrtak su primili zamjenika pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javiera Colominu.

Na sastanku, na kojem je sudjelovala i zapovjednica NATO Stožera Sarajevo brigadni general Pamela McGaha, kao i šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić, analizirana je dosadašja saradnja BiH s NATO-om i razmatrane mogućnosti proširenja tog odnosa.

Colomina je izrazio zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojio Program reformi BiH za 2021. i 2022. godinu, kao i očekivanja da bi to moglo značiti novi impuls u odnosim Saveza i Bosne i Hercegovine. Također je ohrabrujućom nazvao odluku Vijeća Sigurnosti UN o produženju mandata misije EUFOR-a, koja predstavlja značajan štit sigurnog i stabilnog okruženja za BiH.

Vijeće ministara danas donijelo važnu odluku: Ovaj dokument ide u NATO štab u Brisel

Vijeće ministara danas donijelo važnu odluku: Ovaj dokument ide u NATO štab u Brisel

Šajinović je gostu predstavio aktualne faze u različitim progamima saradnje s NATO-om. Posebno je naglašena vrijednost paketa mjera pomoći predviđenim Inicijativom za izgradnju obrambenih kapaciteta (DCB), iniciranom na Samitu NATO-a u Madridu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije