Sastanak s ekspertma i pravnicima o Trgovskoj gori: Evo šta je zaključeno

0
Radiosarajevo.ba
Sastanak s ekspertma i pravnicima o Trgovskoj gori: Evo šta je zaključeno
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Izjave nakon sastanka o Trgovskoj gori

Sastanak Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora s predsjedavajućim Ekspertnog i Pravnog tima, održan je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Sarajevu. 

Kako je na konferenciji za novinare nakon sastanka kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, donijeti su konkretni zaključci.

Među kojima je i da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH informirati da hrvatska strana ne dostavlja traženu dokumentaciju niti informacije. 

Kako je kazao, MVP BiH treba da obavlja svoj posao i omogući informacije i dokumente, kako bi naši eksperti ušli na teitoriju Hrvatske. 

"To naše ministarstvo treba da omogući, kako bi u korak sa hrvatskim ekspertima radili na analizi i sakupljanju činjenica", kazao je Košarac. 

Prema njegovim riječima, u ovoj sedmici će obavijestiti šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Johanna Sattlera o istim problemima, s obzirom da je Hrvatska članica EU. 

Kako je rekao, potencirat će i na sastanku našeg i hrvatskog ekspertnog tima. 

Kazao je da ga raduje spremnost Pravnog tima da prati rad Ekspertnog, te je najavio da će ovi timovi u narednom periodu jednom mjesečno imati sastanke, a sve kako bi ovaj problem bio riješen

Naveo je da bi, prema svemu sudeći, odlagalište ima karakter trajnog, što može imati nesagledive posljedice po životnu sredinu na tom lokalitetu. 

Ukazao je i na veliki broj potresa na tom lokalitetu. 

"Žao nam je svih žrtava, žao nam je razaranja, to nas mora mobilisati, upozoriti da, ako do toga dođe, možemo imati nesagledive posljedice, kazao je Košarac. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije