! / Hrvatska ne odustaje od Trgovske gore: Na granici s BiH već postavljeni uređaji

01. 10. 2020. u 20:57:00 Fena

Shares: 20

Mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti koje će služiti za utvrđivanje nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoliša postavljene su u Čerkezovcu na Trgovskoj gori na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, gdje će biti Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada koji je u osnivanju, objavila je Hina, prenosi Al Jazeera Balkans.

Svrha utvrđivanja nultog stanja prirodne radioaktivnosti okoliša je utvrditi cjelovit i neovisan pregled stanja radioaktivnosti na samoj lokaciji Čerkezovac i njezinoj okolici, ali i na cijelom području Općine Dvor, izvijestili su u četvrtak iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško (NEK).

Hrvatska ne odustaje od gradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada uprkos protivljenju lokalnih vlasti i građana, te oštrim reakcijama iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović rekao je ranije da će Bosna i Hercegovina i Hrvatska spor o najavi gradnje odlagališta za radioaktivni otpad na Trgovskoj gori kod Dvora na granici između dvije zemlje najvjerovatnije morati rješavati na Međunarodnom sudu pravde jer Hrvatska odbija postići dogovor o tom pitanju.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da će diplomatsko-konzularna mreža te zemlje pozvati međunarodne eksperte da pomognu očuvanju rijeke Une, koja se nalazi u neposrednoj blizini mjesta gdje Hrvatska planira graditi odlagalište nuklearnog otpada.

KOMENTARI (4)