Sastanak Nenada Nešića sa Oliverom Onidijem: Fokus na migracijama

1
FENA
Sastanak Nenada Nešića sa Oliverom Onidijem: Fokus na migracijama
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sastanak Nenada Nešića i Oliviera Onidija

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Sarajevu sa Olivierom Onidijem, zamjenikom generalnog direktora Generalne direkcije za unutrašnje poslove u Evropskoj komisiji (DGHOME) s kojim je razgovarao o provođenju Akcijskog plana Evropske unije za zapadni Balkan u upravljanju migracijama i granicama i nastavku partnerskih odnosa i saradnje u toj oblasti.

Plan sadrži operativne mjere za efikasnije upravljenje migracijama, jačanje partnerstva sa zapadnim Balkanom u svjetlu pristupanja EU i usklađivanja s pravnom stečevinom EU-a, kao i akcije koje treba poduzeti unutar EU.

Prioritet je na jačanju upravljanja granicama, osiguravanje brzih postupaka azila, poduzimanje mjera protiv krijumčarenja migranata, podsticanje saradnje u oblasti readmisije i povratka te postizanje usklađivanja viznih politika.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Nešić je upoznao predstavnike Evropske komisije da je situacija u toj oblasti u Bosni i Hercegovini zadovoljavajuća i da nadležne institucije efikasno upravljaju migracijama. Trenutno se u prihvatnim centrima nalazi oko 850 migranata i BiH raspolaže adekvatnim kapacitetima za njihov smještaj.

Za nastavak uspješne borbe protiv ilegalnih migracija naglasio je važnost nastavka podrške EU za jačanje kapaciteta, infrastrukture i nabavku opreme za sigurnosne agencije.

Nešić je istakao posvećenost provođenju 32 preporuke Evropske komisije koje se odnose na Ministarstvo bezbednosti BiH, uz puno poštovanje Ustava i Dejonskog mirovnog sporazuma kao i neophodnog entitetskog i političkog kompromisa.

Razgovarano je i o potpisivanju Sporazuma sa FRONTEX-om i EUROJUST-om, borbi protiv krijumčarenja ljudi i oružja, te izazovima sa kojima se BiH susreće u vezi radikalizacije, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije