Sastanak: Članovi Predsjedništva BiH primili ministra vanjskih poslova Japana

4
Radiosarajevo.ba
Sastanak: Članovi Predsjedništva BiH primili ministra vanjskih poslova Japana
Foto: Predsjedništvo BiH / Sastanak s ministrom vanjskih poslova Japana

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas sa ministrom vanjskih poslova Japana Motegijem Toshimitsuom.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su informisali ministra Toshimitsua o aktuelnoj socio-ekonomskoj situaciji u BiH i bh. putu ka punopravnom članstvu u EU. Ministar Toshimitsu je naglasio da će Japan nastaviti s podrškom BiH na njenom putu ka EU.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili Vladi Japana na razvojnoj pomoći koja kroz brojne programe godinama pruža podršku reformskom procesu u BiH.

Istakli su da je Japan jedan od najznačajnijih donatora u Bosni i Hercegovini, gdje se prioritetna područja pomoći odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, deminiranje, vodosnabdijevanje, poljoprivredu, zaštitu životne sredine, infrastrukturu i kulturu.

Zahvalili su i za pomoć Japana tokom katastrofalnih poplava u BiH 2014. godine.

Ministar Toshimitsu je informisao članove Predsjedništva BiH o novoj bespovratnoj pomoći u iznosu od oko 8 miliona KM koja će se realizovati u okviru Programa ekonomskog i socijalnog razvoja Vlade Japana.

Ova sredstva su namijenjena za jačanje kapaciteta nadležnih organa BiH za upravljanje migrantskom krizom. Kazao je i da će Japan uputiti grant pomoći za deminiranje u vrijednosti od oko 800.000 KM a sporazumi o realizaciji obje donacije su potpisani danas u Sarajevu.

Na sastanku je razgovarano i o trenutnoj pandemiji izazvanoj virusom COVID-19. U tom kontekstu članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Vladi Japana na doniranoj pomoći u iznosu od oko 1.500.000 KM, iskorištenih za opremanje medicinskih ustanova u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije