Sastali se bh. i češki parlamentarci: Prijateljski odnosi rezultirali podrškom na putu BiH do EU

0
FENA
Sastali se bh. i češki parlamentarci: Prijateljski odnosi rezultirali podrškom na putu BiH do EU
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak parlamentaraca BiH i Češke

Predsjedavajući Zajedničke komisije za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić, zamjenik predsjedavajućeg Dženan Đonlagić, te članovi komisije Snježana Novaković - Bursać, Mia Karamehić - Abazović, Radovan Kovačević i Predrag Kojović razgovarali su sa delegacijom Odbora za vanjske i Odbora za europske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike, koju je predvodio predsjednik odbora za europske poslove Predstavničkog doma Parlamenta Češke Republike Ondřej Benešík.

Delegacija čeških parlamentaraca informirala je članove Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH o tome da institucije Češke Republike podržavaju proces proširenja Europske unije (EU) na zemlje zapadnog Balkana. Češki parlamentarci izrazili su uvjerenje da će proces europskih integracija rezultirati članstvom Bosne i Hercegovine i svih zemalja regiona u EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Gosti iz Češke ocijenili su vrlo značajnom odluku o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te izrazili nadu da će BiH uskoro početi pregovore o punopravnom članstvu u EU.

Dvije nesreće u Sarajevu: Teške tjelesne povrede zadobili pješaci, policija objavila detalje

Dvije nesreće u Sarajevu: Teške tjelesne povrede zadobili pješaci, policija objavila detalje

Članovi Zajedničke komisije za europske integracije PSBiH zahvalili su se kolegama iz češkog Parlamenta na podršci koju ta prijateljska država pruža BiH u procesu europskih integracija, te naglasili potrebu da Češka, u svjetlu složene geopolitičke situacije, nastavi da lobira za ubrzavanje procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

S tim u vezi, rečeno je da je potrebno da institucije EU donose hrabrije odluke, budući da bi, kako je naglašeno, otvaranje pretpristupnih pregovora sa BiH predstavljalo platformu i alat da Bosna i Hercegovina ide naprijed u svakom pogledu.

Ekskluzivno objavljujemo novi non-paper o BiH koji se pojavio u EU

Ekskluzivno objavljujemo novi non-paper o BiH koji se pojavio u EU

Članovi Zajedničke komisije sa kolegama iz češkog Parlamenta razmijenili su informacije o aktuelnom političkom trenutku i odnosima u BiH, ali i unutar EU, gdje, kako je rečeno, postoje različiti stavovi i mišljenja u vezi s nastavkom procesa proširenja.

Kazano je kako je u porastu vanjskotrgovinska razmjena između dvije prijateljske zemlje, te kako postoji pojačano interesovanje čeških investitora za ulaganje u BiH, čemu će, rečeno je, u bliskoj budućnosti doprinijeti i dalji proces harmonizacije propisa BiH i EU.

Takođe je naglašeno da složeno unutrašnje uređenje nije prepreka za strane investicije u BiH i oba njena entiteta.

Razgovarano je i o jačanju međuparlamentarne saradnje, te ključnoj ulozi koju parlamenti imaju u procesu europskih integracija. Češki parlamentarci ponudili su da sa institucijama BiH podijele iskustva, te stručnu i tehničku pomoć na putu BiH ka članstvu u EU, navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije