BiH na putu EU integracija - 26 godina za uslovno zeleno svjetlo: Čime se bh. vlasti hvale?

1
L. Memčić
BiH na putu EU integracija - 26 godina za uslovno zeleno svjetlo: Čime se bh. vlasti hvale?
Foto: EPA - EFE / Brisel (Ilustracija)

Bosna i Hercegovina je u srijedu. 8. novembra, dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za pristupanje Europskoj uniji. Kako je u svom izvještaju navela Europska komisija, Bosna i Hercegovina će dobiti preporuku za otvaranje pregovora kada se za to steknu uslovi.

Pohvaljen je rad Vijeća ministara BiH jer su poduzeli značajne korake u usvajanju evropskih reformi nakon dodjele kandidatskog statusa, no nije bilo dovoljno da bi BiH jučer kao Ukrajina i Moldavija dobila preporuku za otvaranje pregovora.

U izvještaju Europske komisije više je kritika nego pohvala. Napominju da je postignut određeni napredak u reformi javne uprave. Oko pet godina nakon njegovog usvajanja, Akcioni plan za reformu javne uprave je implementiran tek u ograničenoj mjeri. 

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Simbol trijumfa nad zlom i tiranijom

Danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom: Simbol trijumfa nad zlom i tiranijom

U oblasti pravosuđa je postignut određeni napredak, ali nije postignut napredak u borbi protiv korupcije. Došlo je do nazadovanja u garantovanju slobode izražavanja zbog kriminalizacije klevete u entitetu RS.

Bosna i Hercegovina je ostvarila ograničen ili nikakav napredak u oblastima konkurentnosti i inkluzivnog rasta (oporezivanje, digitalna transformacija i mediji, socijalna politika i zapošljavanje, poduzetničke i industrijske politike, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura i carine). Kompletan izvještaj možete pročitati na linku OVDJE.

Put ka EU od 1997. do danas

Kompleksno uređenje zemlje uveliko otežava EU integracije i usvajanje zakona neophodnih za otvaranje pregovora. Odlučivanje u institucijama zasnovano na nacionalnom ključu nerijetko stvara blokade.

Trojka: Pozivamo sve političke subjekte da zajedno osiguramo historijsku pobjedu za BiH!

Trojka: Pozivamo sve političke subjekte da zajedno osiguramo historijsku pobjedu za BiH!

Predstavljamo ključne događaje na putu BiH ka članstvu EU od 1997. do 2023. godine.

1997: je Vijeće Europe postavilo političke i ekonomske uvjete za razvoj bilateralnih odnosa. BiH se pruža mogućnost korištenja autonomnih trgovinskih povlastica.

1998: je uspostavljena EU/BiH Konsultativna radna grupa.

1999: je započeo proces stabilizacije i pridruživanja). Potvrđena je spremnost EU za pružanje mogućnosti zemljama zapadnog Balkana za potpunu integraciju i članstvo u Uniji.

Krišto i Sattler održali sastanak: 'Veliko hvala svim prijateljima BiH u Europskoj uniji'

Krišto i Sattler održali sastanak: 'Veliko hvala svim prijateljima BiH u Europskoj uniji'

2000: je objavljena Mape puta EU. Ovim dokumentom utvrđeno je 18 ključnih uvjeta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi se pristupilo izradi Studije izvodivosti za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Uveden je bescarinski pristup proizvoda iz Bosne i Hercegovine tržištu Europske unije. Vijeće Europske unije donosi uredbu o programu pomoći EU za obnovu, razvoj i stabilizaciju – CARDS.

2002: Europska komisija saopćila je da su uglavnom ispunjene smjernice Mape puta u približavanju Europskoj uniji.

2003: Započeo rad na Studiji izvodivosti. Europska komisija uručila je Vijeću ministara BiH upitnik s 346 pitanja koja su pokrivala područje ekonomskog i političkog uređenja BiH, kao i ostala područja koja su bitna za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

2004: Europska unija prihvatila je Europsko partnerstvo s BiH.

Konaković: Pozivam sve da se priključe evropskom putu BiH, da vidimo prava lica bh. političara

Konaković: Pozivam sve da se priključe evropskom putu BiH, da vidimo prava lica bh. političara

2005: Europska komisija procijenila je da je BiH postigla značajan napredak u provođenju reformi iz Studije izvodivosti i predložila početak pregovora o SSP-u. U novembru su pregovori o SSP-u između EU i BiH službeno su počeli.

2006: Vijeće Europske unije usvojilo je drugo Europsko partnerstvo s Bosnom i Hercegovinom. Tehnički pregovori o SSP-u između EU i BiH uspješno su završeni. Međutim, Sporazum nije potpisan i formalno sklopljen zbog nedostatka napretka u ključnim reformama.

2007: Uspostavljen Instrument pretpristupne pomoći, namijenjen za sve pretpristupne aktivnosti koje finansira Europska komisija. Nakon što je komesar za proširenje Olli Rehn zaključio da ima dovoljno suglasnosti između političkih čelnika u BiH kada je riječ o reformskom procesu, u Sarajevu je parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.

Željko Komšić o Izvještaju EK: Do nas je

Željko Komšić o Izvještaju EK: Do nas je

2008: u februaru potpisan Okvirni sporazum o pravilima saradnje za realizaciju financijske potpore Europske komisije BiH u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). U junu je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

2010: Vijeće Europske unije za pitanja pravde i unutarnjih poslova donijelo odluku o ukidanju viznog režima za građane Bosne i Hercegovine. Nakon što je odluka objavljena u službenom glasilu Europske unije, građani BiH su od 15. 12. dobili mogućnost slobodnog putovanja. Vlasti u BiH su prije toga morale ispuniti 174 tehnička uvjeta, od kojih je najvažniji bio uvođenje biometrijskih pasoša.

2011: Održan 1. sastanak Strukturiranog dijaloga o pravosuđu između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

I Dragan Čović komentirao Izvještaj EK za BiH: Hvala partnerima iz EU, nastavit ćemo čvrsto raditi

I Dragan Čović komentirao Izvještaj EK za BiH: Hvala partnerima iz EU, nastavit ćemo čvrsto raditi

2012: Održan 1. sastanak Dijaloga na visokoj razini o procesu pristupanja BiH, na kojem je uručena Mapa puta za zahtjev za članstvo BiH u EU. Drugi sastanak održan je u studenome  2012. godine.

2015: 29. januara – Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo Izjavu o opredijeljenosti institucija na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini za provođenje potrebnih reformi unutar procesa pristupanja Europskoj uniji.

23. februara – oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na posebnim sjednicama donijela Odluku o potvrđivanju i usvajanju Izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti institucija na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini za provođenje potrebnih reformi unutar procesa pristupanja Europskoj uniji. Potvrđivanjem Izjave u Parlamentarnoj skupštini BiH ispunjen je ključni uvjet Europske unije za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

21. aprila – Vijeće EU usvojilo Odluku o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i prdruživanju između BiH i EU.

1. juna – stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Europske unije, čiji je cilj priprema naše zemlje za članstvo u EU.

6. novembra – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Akcijski plan za provedbu Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu.

5. i 6. novembra – u Sarajevu održana prva sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, zajedničkog instrumenta Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta za provedbu parlamentarne dimenzije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

2016: 15. februar – Bosna i Hercegovina predala u Briselu aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji.

Naša stranka: Imamo do sada najveću šansu na evropskom putu. Ovo je historijski korak

Naša stranka: Imamo do sada najveću šansu na evropskom putu. Ovo je historijski korak

23. august - Vijeće ministara BiH usvojilo Odluku o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini. Tom odlukom definira se institucionalni i operativni sustav i način ostvarivanja koordinacije institucija u BiH na provedbi aktivnosti u svezi s procesom integriranja BiH u EU, te zajednička tijela u okviru sustava koordinacije,njihov sastav, nadležnosti i međusobni odnosi.

20. septembar - Vijeće za opće poslove Europske unije prihvatilo je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji i dalo nalog Europskoj komisiji za pripremu upitnika za BiH.

2022: Europsko vijeće donijelo odluku da Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Nikšić: Pozitivni signali iz EU su potvrda ispravnosti naše politike kompromisa i razgovora

Nikšić: Pozitivni signali iz EU su potvrda ispravnosti naše politike kompromisa i razgovora

2023: BiH dobila uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s EU.

Šta je ispunjeno od 14 prioriteta

Da bi pregovori o članstvu bili otvoreni, ključno će biti ispuniti 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije iz 2019. godine. BiH je, kako kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba izvršna direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić, ispunila samo jedan.

"Zaista su apsurne izjave predstavnika vladajuće koalicije o tome kako smo u rekordnom roku prešli od statusa kandidata do uslovnog otvaranja pregovora kada u isto vrijeme izvještaj i Europska komisija jasno ukazuju da nije napravljen nikakav napredak", istakla je Korajlić.

Ivana Korajlić
Fena: Ivana Korajlić

Korajlić ističe da ni oni zakoni koji su usvojeni nisu u skladu s preporukama i standardima.

"Sve ostale reforme čekaju. Posebno u oblasti borbe protiv korupcije nije bilo nikakvog napretka, nisu usvojeni ključni zakoni, ništa se nije desilo po pitanju izborne reforme, vladavine prava također", itakla je Korajlić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

U isto vrijeme je, kako kaže, naglašen nazadak u smislu kršenja ljudskih prava.

"Postavlja se pitanje šta je to čime se bh. vlasti hvale kada apsolutno ništa nisu uradili. Teško je očekivati da će se za četiri mjeseca ispuniti svi oni uslovi koji su godinama na čekanju. I da uzmemo samo taj period od mišljenja EK 2019., prošlo je četiri godine, od 14 prioriteta, niti jedan od suštinskih nije ispunjen osim formalno jednog koji se odnosio na Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

To govori sve spremnosti vlasti da zaista provedu ključne reforme, a da očekujemo da će to uraditi za četiri mjeseca, to je nemoguće. S druge strane, možemo očekivati da se nastavi trend "reformi" gdje se pod izgovorom reformi poturaju rješenja koja idu na dalje zarobljavanje institucija, slabljenje pravosuđa i političku kontrolu u sudovima", kazala je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Ivana Korajlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije