Saša Mrdović: Šta nam domena Yandex može reći o dojavama bombi

1
I.S.
Saša Mrdović: Šta nam domena Yandex može reći o dojavama bombi
Foto: Privatni album / Saša Mrdović

Nakon niza dojava o bombama u sarajevskim školama - prilikom čega je evakuisano više od 18.000 učenika prve smjene - ali i u Vladi Kantona Sarajevo te zgradi Općinskog suda u Sarajevu, održana je i vanredna konferencija za novinare u Sarajevu.

Prema informacijama, poruke upućene osnovnim i srednjim školama te Vladi KS došle su s domene ru" - te s e-maila kmfffdmmm@yandex.ru.

Podsjetimo i da je zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana upozorio ranije da bi Rusija mogla pokušati napasti kritičnu digitalnu infrastrukturu Gruzije i Bosne i Hercegovine, kao što je to učinila kada je napala Ukrajinu.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Konkretno, to bi moglo biti u obliku velikog cyber napada, pojasnio je Geoana.

A da li se radi o već najavljenim hakerskim napadima iz Rusije, pitali smo Sašu Mrdovića, profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"To što poruke su došle s ove domene, slično je kao da kažete da dolaze s Gmaila. Pošto je Gmail američki, tumačilo bi se da sve što dolazi s te domene, stiže iz Amerike. Na Yandex se može registrovati bilo ko - iz cijelog svijeta, te ne mora ni na koji način značiti da dolazi iz Rusije.

Iako je Yandex popularan u ruskom govornom području, tehnički - to može biti i neko iz Sarajeva ili s drugog kraja svijeta", pojasnio je Mrdović za portal Radiosarajevo.ba.

Navodi kako postoji nekoliko načina koji bi, uz pomoć maila, mogli utvrditi odakle je došla poruka.

"Naša policija to zna i oni će to uraditi sve što je moguće. I ako bude moglo, locirat će IP adresu, što se može obično vezati za neku grubu lokaciju odakle je poruka došla", naveo je profesor Mrdović.

Dalje navodi da postoji bitan detalj:

"Ako razmislimo, taj koji je slao - znao je adrese škola u Sarajevu. To je neko ko ima pristup tim informacijama, što je više policijsko nego tehničko pitanje. Policija može zaključiti da je to neko ko ima adrese škola. Treba pogledati da li su to adrese koje su standardne, iz toga se može generički pogoditi ili je neko to znao", objasnio je Mrdović.

A, kada je riječ o cilju ovih poruka - teško ih je znati.

"Ali, rezultat je već ostvaren jer su se ljudi prepali. Terorizam kao sijanje straha - i ovo je na neki način sijanje straha", rekao je profesor Mrdović.

Napominje da je moguće kontaktirati Yandex, pošto svi davaoci usluga slanja poruka imaju mogućnost da zabrane poštu koja se šalje s ove domene, ako je neprimjerena.

"Vjerovatno će i policijske agencije poduzeti te korake. Međutim, te međunarodne stvari često znaju potrajati. Taj ko je to napravio, može napraviti drugu i uraditi slične stvari", naveo je profesor.

Mjere prevencije se teško mogu provesti.

"U smislu, mogu se zabraniti poruke s neke adrese. Ali, šta ako ta poruka stvarno upozorava na bombu", zaključio je Mrdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije