Saša Magazinović: 'Nizozemska ponovo pravi veliku grešku prema BiH'

4
FENA
Saša Magazinović: 'Nizozemska ponovo pravi veliku grešku prema BiH'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Saša Magazinović

Drugi politički forum na visokom nivou između Evropske unije i BiH održat će se sutra u Briselu.

Kako je u razgovoru za FENU pred polazak za Brisel kazao šef Kluba SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, prvi je održan u BiH i to je forma u kojoj predstavnici i pozicije i opozicije predstavljene kroz šefove klubova, uz ministre i najodgovornije političare u BiH razgovaraju o aktualnom trenutku, prije svega u smislu evropskih integracija.

U konkretnom slučaju Magazinović očekuje da će biti i razgovora o mogućnosti da BiH povuče značajan iznos u okviru šest milijardi eura iz plana rasta Evropske komisije namijenjenih zemljama Zapadnog Balkana.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Ranije je najavljeno da će predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto predvoditi izaslanstvo zvaničnika iz Bosne i Hercegovine, uključujući čelnike pet vladajućih stranaka u zemlji čije stranke čine većinu, s entitetskim, ali i kantonalnim premijerima, dok će ih s druge strane dočekati komesar za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi.

Osim toga, Magazinović je najavio da će, pored učešća na Političkom forumu, kao član Predsjedništva Partije evropskih socijalista govoriti u Evropskom parlamentu gdje grupa socijalista organizuje događaj na temu proširenja EU. Tema će, pored ostaloga biti i ono što se u BiH može i treba uraditi, ali i sa druge strane očekivanja od strane Evropske unije, prije svega Evropske komisije u kontekstu njihovog pristupa proširenju i konkretnih poteza u narednom periodu.

Europska zemlja poslala oštru poruku BiH: 'Nema otvaranja pregovora s EU dok ne napravite ovu stvar'

Europska zemlja poslala oštru poruku BiH: 'Nema otvaranja pregovora s EU dok ne napravite ovu stvar'

Najavio je da će se razgovarati o tome koliko je tehnokratski pristup ispravan i da li on treba ostati takav ili na BiH treba gledati sa malo više političkog konteksta, posebno u svjetlu posljednjih odluka nekih zemalja Evropke unije.

Tu je prije svega mislio na Nizozemsku, koja je donijela neku vrstu svog stava.

"Taj stav može biti promijenjen, ali on je u ovom trenutku čisto tehnokratski, bez ikakvog političkog konteksta i prilično neiskren, što smatram da je pogrešno. Bojim se da nakon velike greške koju je učinio nizozemski bataljon u vrijeme agresije na BiH na području Srebrenice, ovo može biti druga greška, ovaj put bez ljudskih žrtava, ali također veoma krupna greška", zaključio je Magazinović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije