Šarović upitao nadležne: Gdje je novac od akciza?

1
Fena
Šarović upitao nadležne: Gdje je novac od akciza?

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je kako se mora utvrditi gdje je završio sav novac koji je do sada prikupljen od akciza na gorivo, a koji je trebao biti namijenjen za gradnju autoputeva.

Po njegovim riječima, u ovom momentu, kada svi građani trpe zbog povećanja cijena goriva, čiji značajan dio čine upravo akcize, o ovom pitanju što hitnije mora raspravljati Predstavnički dom PSBiH i Narodna skupština RS.

Šarović ističe da prava analiza o načinu trošenja ogromne količine novca koji je do sada prikupljen od akciza nikada nije urađena i da je neophodno da se u institucijama otvori rasprava gdje je novac završio.

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

Sve spremno za koncert povodom Dana Evrope: Više od 250 đaka iz Sarajeva prisustvovalo probi u NPS

"Ne treba biti mnogo pametan pa vidjeti da u zadnje dvije godine u RS nije izgrađen nijedan kilometar autoputa. U Federaciji BiH nešto je rađeno, ali daleko manje u odnosu na prikupljena sredstava za tu namjenu", rekao ja Šarović.

On podsjeća da je 2018. godine "akcizna koalicija" (SNSD, SDA i HDZ) prihvatila povećanje akciza na gorivo, uz obećanje da će iz te akcize biti građana putna infrastruktura i da će to pozitivno uticati na povećanje investicija i poslovnu klimu u BiH.

"Četiri godine nakon toga vidimo da je veoma malo učinjeno na gradnji obećane putne infrastrukture", napomenuo je Šarović.

Ističe da je SDS od početaka bio protiv uvođenja ovih akciza i da je i tada upozoravao da sredstva prikupljena na ovaj način neće biti korištena za pravu namjenu - navodi se u saopćenju SDS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije