Šarović-Stromquist: Švedska je najveći donator Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Šarović-Stromquist: Švedska je najveći donator Bosne i Hercegovine
Foto: Foto: Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH / Mirko Šarović i Johanna Stromquist

Švedska je najveći pojedinačni donator Bosne i Hercegovine, sa brojnim razvojnim projektima u našoj zemlji, istaknuto je na današnjem sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa novoimenovanom ambasadoricom Švedske u BiH Johannom Stromquist.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji aktuelnih razvojnih programa, a koji se prije svega odnose na projekte u oblasti poljoprivrede i privrede, razvoja malih i srednjih preduzeća te zaštite okoline.

Tako je, između ostalog, u toku realizacija projekta „Zelenog ekonomskog razvoja“ čiji je cilj poboljšanje upravljanja energijom u javnim objektima, a što je posebno značajno ako se ima uvidu da više od 75 posto javnih objekata u BiH ima neadekvatnu toplotnu izolaciju.

Značaj projekta ogleda se i u rješavanju različitih ekoloških problema povezanih s povećanom potrošnjom energije, kao što su zagađenje vazduha, vode i klimatske promjene.

Ministar Šarović zahvalio je švedskoj ambasadorici na kontinuiranoj pomoći koju Švedska pruža BiH kao i za snažnu podršku ove zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije