Šarović: Naložene pojačane mjere kontrole na ulazu u BiH

Fena
Šarović: Naložene pojačane mjere kontrole na ulazu u BiH
/ Fena
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je kancelariji za vaterinarstvo BiH izdat nalog da pojača mjere kontrole na ulazu na granici BiH, posebno kada je u pitanju Crna Gora.

Podsjetimo, sinoć je objavljena informacija da je u luku Bar u Crnoj Gori stigao tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine, čije je krajnje odredište nepoznato.

"Nemamo bilo kakve potvrde da se takav brod zaista i pojavio i ne znamo zaista kome bi trebao toliki tovar mesa zamrznutog 80-ih godina. Jutros sam razgovarao i s ministrom poljoprivrede Srbije i oni nemaju bilo kakvih konkretnih podataka, ali su pojačali kontrolu. S druge strane, Kancelarija za veterinarstvo, u okviru svoje nadležnosti, vrši kontrole unosa hrane iz drugih zemalja kada je u pitanju pileće meso", rekao je Šarović.

Dodao je da smo čak po uputstvu Svjetske zdravstvene organizacije donijeli zabrane za uvoz tog proizvoda iz nekih njemačkih pokrajina i to je ono što u ovom trenutku vlasti Bosne i Hercegovine preduzimaju.

"Na vlastima na ostalim nivoima je da na unutrašnjem tržištu također vrše kontrole. Mislim da smo, bar za sada, odgovorili onom zadatku koji se očekuje od inspekcijskih organa. Pratit ćemo situaciju i koordinirano djelovati u ovim slučajevima", kazao je Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije