Šarović: Očekujemo za tri sedmice zvaničnu dozvolu za izvoz piletine u EU

N. K.
Šarović: Očekujemo za tri sedmice zvaničnu dozvolu za izvoz piletine u EU
Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, danas je u Sarajevu rekao da su inspektori iz Direkcije za hranu, zdravlje, analize i revizije EU dali pozitivnu ocjenu za izvoz piletine i prerađevina od peradi na tržište EU.

"Inspekcija Europske komisije za zdravlje, hranu, reviziju i analizu, poznatija pod nazivom Dablinska inspekcija, dala je pozitivnu preliminarni dozvolu bh. mesnim kompanijama za izvoz piletine na tržište EU, dok zvaničnu dozvolu očekujemo za 20-ak dana, što će biti potvrda preliminarnog izvještaja koji je sačinila ova inspekcija iz EU", rekao je Šarović.

Po njegovim riječima, od 2012. godine, ovo ministarstvo je počelo s projektom dobivanja dozvole, što je na kraju rezultiralo pozitivnom ocjenom inspekcijskog tim iz EU koji je boravio u BiH od 26. septembra do 6. oktobra radi procjene sistema službenih kontrola u sektoru peradarstva u kontekstu odobravanja izvoza mesa i proizvoda od mesa peradi iz BiH u Europsku uniju.

Mirko_Sarovic_Press_RSA5.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

"Onog trenutka, kada Izvještaj inspekcije bude zvanično pozitivan, onda će od tog trenutka dozvole za izvoz pilećeg mesa i prerađevina u zemlje Europske unije davati Kancelarija za veterinarstvo BiH. Za ovu posjetu inspektora iz EU, prijavili smo mali broj bh. firmi koje se bave ovim poslom, iz tog razloga što smo željeli da upravo ovaj Izvještaj bude pozitivan, kao što se i dogodilo", dodao je on.

Ministar Šarovioć je istakao da je inspekcija provjeravala cjelokupan sistem u oblasti peradarstva BiH, kao i samo poštivanje procedura u ovoj oblasti koje su po normamam EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije