Šarović: Političari iz BiH moraju olakšati poslovanje malim i srednjim preduzećima

E. H.
Šarović: Političari iz BiH moraju olakšati poslovanje malim i srednjim preduzećima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mirko Šarović

"Nedovoljno se pažnje posvjećuje malim i srednjim preduzećima, zbog toga je današnji panel na ovu temu bio vrlo značajan", kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon završetka EBRD-ovog panela.

"EBRD ima predviđena sredstva za podršku malim i srednjim preduzećima i nadamo se da će ona biti iskorištena. Za večeras su još predviđeni bilateralni sastanci s predsjednikom EBRD-a, na kojima će prisustvovati i predsjedevajući Savjeta ministara Denis Zvizdić", najavio je Šarović.

Govoreći o poslovanju malih i srednjih preduzeća u BiH, Šarović je kazao da neharmonizirana legislativa predstavlja značajan problem.

"Moramo posebno da radimo da poboljšamo uslove za poslovanje, treba nastaviti raditi na strateškim dokumentima kako bi mala i srednja preduzeća podigli na odgovarajući nivo. Treba znati da uoravo ta preduzeća zapošljavaju najveći broj građana. A previše se pažnje posvijećuje poslovanju velikih kompanija", istakao je Šarović.

Prema njegovim riječima u naredna dva dana bit će potpisani ugovori za izgradnje novih dionica Koridora 5c.

Odogovarajući na pitanja novinara, Šarović je govorio i o Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom.

"Treba sačekati da prođu sve procedure, parlamenti moraju odobriti sporazum i on se mora provesti kroz carinske sisteme. Cilj je da se razmjena podigne na 200 miliona KM", pojasnio je Šarović.

Slobodan Mešković ispred Švedske i Norveške privredne komore u BiH kazao je da rezultati poslovanjanu BiH nisu na očekivanom nivou.

"Administrstivni problemi, politika, bankarski sektor, mnogo je problema. Ali optimisti smo. Sredstva EBRD-a je većinom plasiraju preko komercijalnih banaka, a kad to ide na taj način onda je do njih vrlo teško doći. Inače finansijski sektor u BiH treba analizu, jer je vrlo teško doći do finansiranja od banaka u BiH", pojasnio je Mešković.

Dodao je da administracija u Švedskoj i Norveškoj zna da mala i srednja preduzeća pune budžet, što nije slučaj u BiH.

"Korupcija je veliki problem u BiH, ali inače se ovdje pravi problem tamo gdje ga nema. Ipak BiH ima potencijal i kad bi se rješili problemi, kompanije iz BiH bi uspješno poslovale i izvozile", naglasio je Mešković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije