BL / Šarović: Ne vidim zašto je Pelješki most vitalni interes RS

20. 07. 2019. u 15:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 136

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović u intervjuu "Insajderu" ponovio je kako i dalje ostaje kod stava da pitanje oko Pelješkog mosta nije stvar od vitalnog interesa RS.

„Mi i dalje ostajemo kod stava da pitanje oko Pelješkog mosta nije stvar od vitalnog interesa za RS, već možda važno pitanje za Federaciju BiH“, kazao je Šarović i dodao kako to "što se mi naturamo kao faktor i lomimo koplja o tome u Narodnoj skupštini treba pitati predlagače".

Poslanici SDS-a u Narodnoj skupštini nisu podržali Dodikov stav, ali su se šaroliko odnosili. Jedini protiv Dodikov stava iz Kluba SDS-a bio je Nebojša Vukanović, šest ih je bilo suzdržano, dok se ostali nisu pojavili u sali kada se o tome glasalo.

Šarović je, komentirajući aktuelnu situaciju u BiH, kazao kako vlast ne može riješiti nagomilane ekonomske, sigurnosne i socijalne probleme u RS.

„Ovo je vlada kontinuiteta jedne te iste politike deset i više godina s istim konceptom koji se ne mijenja osim što se personalno mijenjaju akteri na čelu Vlade, ali je dirigent uvijek isti. Nikakvog provjetravanja, novih ideja, ne vidim inovacija, vizije zasnovane na razvoju, investicijama koje donose rast i zapošljavanje u kompanijama, a ne u kancelarijama“, kazao je Šarović.

Upitan kako vidi rasplet situacije u BiH kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara, Šarović kaže kako se stanje usložnjava i kako mnogi potencijalni partneri u vlasti pokazuju veliki stepen nervoze i netolerancije kao da je pitanje biti ili ne biti.

„A nije tako. U suštini, svi se bore za nekoliko ministarskih mjesta usput ne objašnjavajući nikom šta će ti ministri raditi. Doduše, neki od učesnika rekli su da se to nikog od nas ne tiče jer je to njihov dio plijena i ničiji drugi. Bit će vrlo zanimljivo na jesen. Sve opcije su u igri uključujući i brzo smirivanje koje podrazumijeva urgentnu podjelu resora bez bilo kakvog zajedničkog programa rada ,ali i moguće širenje i produbljivanje krize“, kazao je Šarović, koji obavlja i funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u sadašnjem Vijeću ministara BiH.

Očekuje da će se na jesen ponovo otvoriti razgovori oko formiranja Vijeća ministara i nove ili stare parlamentarne većine.

„Ako me pitate da li je moguće nova parlamentarna većina, moj odgovor je da je sve moguće jer je postojeći potencijalni koalicioni trojac predvođen SNSD-om nakon punih deset mjeseci doživio ipak klasičan politički neuspjeh nepostizanjem dogovora o formiranju vlasti. Šteta je vidljiva i očigledna i zbog toga i naša namjera kao stranke da u procesima koji slijede imamo aktivniju ulogu ne opterećujući se time koji će dometi biti te naše namjere“, kazao je Šarović.

Na pitanje kako komentira stanje u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, Šarović je rekao da je ono stanje cjelokupnog društva.

„Pravosuđe nam je preslikano stanje cjelokupnog društva. Kao da jedni druge gledaju u ogledalu. Baš ne vjerujem da jedni druge mogu popravljati i liječiti bez neke šok varijante. Neka vrsta 'velikog praska' treba da se desi ali...“, kazao je Šarović.

Što se tiče saradnje sa SNSD, Šarović kaže kako se u međuvremenu nije ništa posebno desilo što bi moglo da utiče na promjenu naših odnosa ili ranije iznesenih stavova.

„Mi u SDS-u smo u ovom trenutku prije svega okrenuti svojim unutrašnjim sređivanjem prilika“, naglasio je Šarović.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA