Opozicija u RS: "Dodik se igra vatrom, vodi RS u avanturu"

Radiosarajevo.ba
Opozicija u RS: "Dodik se igra vatrom, vodi RS u avanturu"
FOTO: Screenshot / Opozicija u RS: "Dodik se igra vatrom, vodi RS u avanturu"

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je, nakon sastanka opozicionih lidera u entitetu RS, kazao da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavom da je "Dayton mrtav" izazvao najveću krizu u državi. Zaključio je da bi raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma bilo opasno i gurnulo RS u novu avanturu.

Šarović je ponovio kako će SDS i njihovi politički partneri ostati privrženi zaključcima NSRS-a.

“Konstatovali smo da se nije krenulo u rješavanje krize izazvane nametnom Inzkovom odlukom, a dobili smo novu kizu nakon izjava Dodika poslije sastanka sa Erdoganom, da je Dayton mrtav i da treba novi politički dogovor u BiH. SDS i naši partneri iz opozicije ostaju privrženi zaključcima NSRS-a. Stiče se utisak da vlastima kriza odgovara. Umjesto da se rješava prva kriza ide se u ovu krizu koja je najopasnija”, zaključio je Mirko Šarović.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Lider SDS-a ponovio je kako je izjava da je “potreban novi politički dogovor” u državi najopasnija stvar.

Dayton 2 ili raspakivanje Daytona su neprihvatljivi. Tu se naše pozicije razilaze (sa SNSD-om) i odlučno ćemo se suprotstaviti takvim namjerama. Mislim da je ovo avantura u koju Republika Srpska se pokušava uvesti”, dodao je Šarović.

Na kraju je istakao kakao su hrvatski i turski predsjednici “podržali ideju Milorada Dodika”, prenosi portal Srpskainfo.

Identičan stav je iznio i lider DNS-a Nenad Nešić, koji je kazao da je RS došla u poziciju da uoči svakog nastupa Milorada Dodika strepi kao pred neku elementarnu nepogodu, piše BN.

"Svi znaju da će načiniti štetu, ali ne znaju kolika će ta šteta biti", kazao je on i dodao da je velika opasnost za RS raspakivanje Dejtona i neki novi Dejton 2.

On je rekao da je to opasno i za mir u BiH i za stabilnost čitavog regiona.

"To je igranje sa vatrom, a mi to nećemo dozvoliti", kazao je Nešić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije