Šarović: Izvoz brašna iz BiH u Tursku povećan skoro 20 puta

Radiosarajevo.ba
Šarović: Izvoz brašna iz BiH u Tursku povećan skoro 20 puta
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović održao je radni sastanak s proizvođačima i glavnim bosanskohercegovačkim izvoznicima žitarica i brašna.

Na sastanku je razgovarano o perspektivama mlinske industrije za tekuću godinu, posebno s aspekta osiguranja kontinuiteta nesmetane trgovine i izvoza ovih roba u Republiku Tursku, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH.

"Za ovaj sastanak smo se pripremali već nekoliko mjeseci. Željeli smo da okupimo glavne izvoznike i prerađivače žitarica. To je rastući sektor u BiH, bez obzira na probleme koje imaju u svom poslovanju. Najveći dio izvoza ovih proizvoda vrši se u Tursku, praktično 95 posto", saopćio je Šarović nakon sastanka.

Na konferenciji za medije, Šarović je istakao da će i u 2017. godini biti nastavljen trend rasta izvoza žitarica i braćna u Tursku, te da će resorno ministarstvo nastojati poboljšati uvjete za bh. izvoznike.

U 2016. godini rezultati su odlični.

"Imamo povećanje izvoza u Tursku kada su u pitanju žitarice sa 12.000 tona na 70.000-80.000 tona, a izvoz brašna je sa 4.000 tona skočio na 70.000 tona, praktično povećanje od 16 puta, dakle sa 15-16 miliona na 65 miliona KM", kazao je ministar istakavši kako su ovo zavidni rezultati.

Također, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, osvrnuo se i na problem s izdavanjem pasoša, te rekao da je rješenje na pomolu.

"Agencija za identifikacione dokumente BiH - IDDEEA ima odobrenje za izbor najboljeg ponuđača, te je dobila zeleno svjetlo od nadležnog tijela za javne nabavke kako bi pristupila procesu koji omogućava izbor ponuđača za osiguranje pasoša u skladu sa zakonskom procedurom kako bi se stigli rokovi do 21. marta. ", kazao je Šarović.

Kako je rekao, ova odluka znači da će građani BiH imati pasoše u toku cijele godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije