Lider SDS-a / Šarović: Doći će do drastičnog povećanja struje ako...

20. 01. 2022. u 20:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a rekao je da se vrše netransparentne radnje po pitanju navodne dokapitalizacije Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), a da je RS loše počela i poslovanje u zajedničkom preduzeću sa Srbijom u Hidroelektranama Gornja Drina.

Kako je kazao, bez raspisanih tendera potrošeno je više od 20 miliona maraka za pripremne radove.

"U idućoj godini cijena električne energije će se drastično povećati, a 2024. godine još više, jer je RS prošle godine donijela zakon koji propisuje da će u 2022. godini javni snadbjevač, a to je Elektroprivreda RS biti u obavezi da 50 posto potrošnje električne energije plasira po regulisanim cijenama, kao što je to sada ali da 50 posto mora da ide po tržišnim cijenama", naveo je Šarović.

On je kazao da je BiH, a time i RS, pod sankcijama je Energetske zajednice već godinu dana.

"Pod sankcijama smo, uz to, moguće su i nove sankcije. Moguće je i da nam se ograniči izvoz električne energije", naveo je.

Šarović naglašava da u ovoj godini imamo povećanje cijene elekrtične energije i za privredu i za potrošače.

"Znači 50 posto u idućoj godini će uticati tržišna cijena, u 2024. godini 75 posto, što će dramatično osjetiti posebno domaćinstva. Godine 2025. će cijena 100 posto biti samo tržišna, i to građanima treba da kažemo. Treba da znaju. Ove godine će se to prikrivati, zato što je izborna godina. Zašto se donio takav zakon, zašto će to sve da plate građani? To je već neko drugo pitanje", zaključio je predsjednik SDS-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA