Sarajlije sve rjeđe idu u Srbiju po vakcine, već su pojurili u ovaj grad u BiH

8
Radiosarajevo.ba
Sarajlije sve rjeđe idu u Srbiju po vakcine, već su pojurili u ovaj grad u BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Vakcinacija u Zetri, 29. juni 2021.

I, dok se mjesecima građani BiH samostalno snalaze za vakcine u regionu, Vijeće ministara BiH jučer je konstatiralo da se stiču uvjeti za masovno vakciniranje stanovništva. Tvrde, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo oko 1,6 miliona vakcina.

Gotovo svi mještani Livna su vakcinirani, i to u Hrvatskoj. Višak, uglavnom doniranih vakcina, livanjski Dom zdravlja sada je ustupio svim zainteresiranim građanima BiH, bez uslova i ograničenja.

Mnogi građani više nemaju strpljenja čekati vakcine u svojim mjestima, pa je tako sve više onih koji se posljednjih dana dolaze vakcinisati u Livno. Jučer pred kamere nisu htjeli, ali u Livnu je bilo i Sarajlija, Brčaka... Svi oni došli su se vakcinisati nakon što je livanjski Dom zdravlja odlučio potpuno liberalizirati mogućnost vakcinacije protiv COVID- 19, prenosi BHRT.

Direktor livanjskog Doma zdravlja Andrej Hrgić kaže da su u mogućnosti pružiti vakcine i građanima van Livna, jer ova ustanova raspolaže dovoljnim količinama vakcina.

Napominje da svakodnevno imaju telefonske pozive zainteresiranih iz svih krajeva BiH. Direktorica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Diana Mamić kaže da ovaj zavod nije prihvatio nove doze vakcine kako bi one bile ustupljenje drugim kantonima.

Situacija bi u drugim kantonima trebala biti nešto bolja iduće sedmice kada će kantonalni zavodi dobiti nove doze vakcina. Ambasador Kine u BiH Kin Ping informirao je jučer lidera SDA da će naručenih 500 hiljada kineskog vakcina za Federaciju stići početkom idućeg mjeseca. A koja je cijena te vakcine ministrica financija jučer nije mogla potvrditi.

I dok čekamo naručena vakcine i Hrvatska je odlučila svim građanima BiH pružiti mogućnost vakcinacije bez uslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije