Sarajlije nakon nekoliko dana mogu da odahnu: Poboljšan kvalitet zraka

0
Fena
Sarajlije nakon nekoliko dana mogu da odahnu: Poboljšan kvalitet zraka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zagađen zrak u Sarajevu

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine usljed vremenskih promjena i vjetra poboljšan je kvalitet zraka.

Prema mjerenjima u sedam sati indeks kvaliteta zraka iznosio je 42 i kvalitet zraka je zadovoljavajući.

Slična situacija je i u većini drugih gradova u BiH. Kvalitet zraka jutros je dobar i na području Banja Luke gdje je indeks kvaliteta zraka u sedam sati iznosio 37, zatim na području Jajca gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 50, te Livna i Travnika u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 17.

Bokser Damir Beljo: 'Bosna i Hercegovina je moja zemlja, gdje su živjeli moj djed i pradjed'

Bokser Damir Beljo: 'Bosna i Hercegovina je moja zemlja, gdje su živjeli moj djed i pradjed'

Bijeg od smoga: Čist zrak, sunce i magični kolorit na Brezovači

Bijeg od smoga: Čist zrak, sunce i magični kolorit na Brezovači

Zrak je jutros najkvalitetniji na području Bihaća i Ivan Sedla gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 8.

Zrak je jutros nezdrav na području Zenice, Kaknja i Maglaja. U Zenici je indeks kvaliteta zraka u sedam sati iznosio 194, Kaknju 161 i Maglaju 162.

Na području navedenih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali, navedeno je na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija koja prikuplja podatke o kvalitetu zraka.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije