Sarajlije, oprezno - zrak u gradu i dalje nezdrav: Vlada objavila kad se očekuje poboljšanje

1
Radiosarajevo.ba
Sarajlije, oprezno - zrak u gradu i dalje nezdrav: Vlada objavila kad se očekuje poboljšanje
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Pogled sa Trebevića

Na svim mjernim stanicama u Kantonu Sarajevo i od jutros se bilježe visoke koncentracije zagađujućih PM10 čestica, a loš kvalitet zraka zadržat će se i tokom dana.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka se očekuje od večeras u kasnim noćnim satima, saopćeno je danas iz Vlade Kantona Sarajevo.

Prema podacima sa mjernih stanica, zrak je trenutno vrlo nezdrav za cjelokupnu populaciju te se preporučuje smanjeno kretanje kao i izbjegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom.

Hitna pomoć KS: Povećan priliv pacijenata sa respiratornim tegobama

Hitna pomoć KS: Povećan priliv pacijenata sa respiratornim tegobama

Lošijem kvalitetu zraka posljednjih dana pogoduju intenzivni i nagli temperaturni obrati, posebno u jutarnjim i večernjim satima, koji uzrokuju nakupljanja zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, kao i pojačane emisije iz kućnih ložišta, saobraćaj, ali i stabilne vremenske prilike, kao i geografski položaj i slabija strujanja zraka u nižim kotlinskim dijelovima gdje su bilježene najveće koncentracije zagađujućih materija.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana očekuju se nestabilne vremenske prilike, uz padavine, praćene jakim vjetrom i bez temperaturne inverzije, koje će dovesti do značajnog poboljšanja kvaliteta zraka.

Koncentracije zagađujućih materija u zraku se kontinuirano prate, a po sticanju uslova, biće stavljene van snage interventne mjere, navodi se u saopćenju Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije