! / Sarajevski sud odlučio: Novinar Josip Šimić oslobođen svih optužbi

17. 06. 2020. u 08:22:00 Srna

Shares: 340

Opštinski sud u Sarajevu oslobodio je novinara Josipa Šimića Đinđića po svih sedam tačaka optužnice i potvrdio da su vjerodostojni transkripti o nezakonitom prisluškivanju glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i tadašnjeg zamjenika predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Ružice Jukić.

"Šimić Đinđić je oslobođen po svih sedam tačaka optužnice s tim što je tačka tri imala ukupno četiri podtačke, pa se u principu radilo o deset krivičnopravnih radnji", rekao je Srni njegov advokat Ifet Feraget.

On je istakao da je interesantna tačka jedan koja se odnosi na prisluškivanje glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i tadašnjeg zamjenika predsjednika VSTS-a Ružice Jukić: "Sud je utvrdio da je iskaz Jukićeve vjerodostojan, što znači da su transkripti koji su predati od Šimića Đinđića Tužilaštvu BiH na provjeru, kao i šema kretanja vjerodostojni dokumenti koji potvrđuju da je neko nezakonito prisluškivao njih dvije."

U pogledu ostalih tačaka, dodao je, interesantno je da je Šimić Đinđić kao novinar prijavljivao koruptivna djela kako bi bila istražena, a ne da bi povrijedio ugled bilo kojeg tužioca ili nosioca pravosudne funkcije kojem je, eventualno, stavljano nešto na teret. On je ocijenio da je ovo velika pobjeda za demokratiju jer je novinar na ovaj način dokazao da ima pravo i da kritikuje i da prijavljuje sve nezakonite radnje.

Prema njegovim riječima, ostale tačke nisu ovog značaja, ali su vrlo bitne jer pokazuju koju energiju i kolika finansijska sredstava budžetskih korisnika je Tužilaštvo BiH utrošilo na neke stvari koje su od početka jasne, a to je da ne postoji nikakva krivičnopravna odgovornost Šimića Đinđića.

"Srećan sam zbog ovakve odluke, posebno zbog Josipa, koji je proveo u pritvoru određeno vrijeme. Drago mi je što je oslobođen", rekao je Feraget.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u novembru 2017. godine okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Josipa Šimića Đinđića zbog krivotvorenja isprava, prevara i lažnog predstavljanja. Optužnica, koja je proslijeđena Opštinskom sudu Sarajevo, Šimića je teretila za šest krivotvorenja dokumenata, tri prevare i lažno predstavljanje.

"Predmet je formiran nakon što je ovom tužilaštvu dostavljen izvještaj Agencije za istrage i zaštitu u kojem je navedeno da postoji osnov sumnje da je Josip Šimić Đinđić koristio krivotvoreni dokument te agencije, predavši ga Tužilaštvu BiH 28. avgusta", naveli su u Kantonalnom tužilaštvu.

Šimić je prije toga bio priveden nakon što je Tužilaštvo BiH primilo izvještaj SIPA u kojem se navodi da ova agencija nije učestvovala u praćenju Tadićeve i Ružice Jukić, a što je utvrđeno internom kontrolom. Interna kontrola pokrenuta je nakon što je novinar podnio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića, a koji je izjavio da je riječ o falsifikovanom aktu SIPA-e u kojem se kao prilog navode šema kretanja Tadićeve i njeni razgovori sa Jukićevom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA