Ukinut pritvor novinaru Josipu Šimiću, određene mjere zabrane

Radiosarajevo.ba
Ukinut pritvor novinaru Josipu Šimiću, određene mjere zabrane
Arhiv / Josip Šimić
Općinski sud u Sarajevu ukinuo je na prijedlog Tužilaštva KS-a pritvor osumnjičenom Josipu Šimiću.

Pritvor je ukinut i djelimično su određene mjere koje je tražilo Tužilaštvo KS-a, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u Općinskom sudu Sarajevo.

Šimiću su uvedene određene mjere zabrane, stoga mu je zabranjeno sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa licima koja su saslušana kao svjedoci, zabrana približavanja svjedocima na 100 metara, zabrana kontakta sa predstavnicima printanih i elektronskih medija i zabrana korištenja društvenih mreža za objavljivanje sadržaja koji se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim postupkom.

Podsjećamo, Šimića je uhapsila SIPA po nalogu Tužilaštva KS-a 5. septembra ove godine zbog sumnje da je krivotvorio službene dokumente. Josip Šimić proteklih je mjeseci bio u centru nekoliko skandala, a posljednjih dana dospio je u žižu nakon što je Tužilaštvu BiH dostavio navodne dokaze o navodnom prisluškivanju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić.

Nakon analize dokumenata, istražni organi su konstairali da se radi o falsifikatu, što je danas potvrdilo i Tužilaštvo BiH u svom saopćenju za javost.

Nakon što je Šimić dostavio lažne dokumente, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je sazvala konferenciju za novinare na kojoj je optužila SIPA-u i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je prisluškuju, jer se, kako je tada saopćila, radi o vjerodostojnim razgovorima. Naknadnom analizom je utvrđeno da su dokumenti i transkripti koje je Tužilaštvu BiH dostavio Josip Šimić - krivotvoreni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije