Sarajevski policajci aplikacijom će utvrđivati da li je neko u izolaciji

Radiosarajevo.ba
Sarajevski policajci aplikacijom će utvrđivati da li je neko u izolaciji
Foto: AA / MUP KS

“U protekla 24 sata policijski sat prekršilo je 29 osoba i protiv njih su podnesene prekršajne prijave. Devet lica prekršilo je mjeru samoizolacije. Evidentno je da su mjere prinudneizolacije dale rezultate, jer je broj osoba koje su kršile ovu mjeru ranije bio mnogo veći”, naveo je na današnjoj press konferenciji ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko.

Ministar je odgovorio i na upit o osobi koja je uhapšena prije sedam dana zbog prijetnji u komentarimana jednom portalu.

“Radi se osobi koja je dobila prekršajni nalog, a koja je otvoreno upućivala prijetnje po život policajaca na jednom portalu. U roku od tri sata ta osoba je locirana iprivedena. Ni u najgrubljoj šali, nećemo dozvoliti da se iko igra sa životima policajaca, a svaka ovakva prijetnja biće tretirana na najozbiljniji način”, istakao je ministar uz zahvalnost pripadnicima OSA-e na pomoći u ovom slučaju, saopćeno je iz Vlade KS. 

Ismir Jusko - undefined

Foto: Vlada KS: Ismir Jusko

Naveo je i podatak da je jedan pripadnik MUP- a KS pozitivan na koronavirus, dok je njih osam u samoizolaciji. Kazao je da je od Kriznog štaba zatražen brži tretman kada je u pitanju testiranje pripadnika MUP, s obzirom na prirodu njihovog posla i neophodnost da budu stalno angažovani, a posebno zbog toga jer je riječ o deficitarnom kadru.

Zavod zdravstvenog osiguranja je dao pomoć pri izradi aplikacije koja će policajcima na terenu pomoći pri utvrđivanju da li je neko lice dobilo rješenje o samoizolaciji.

Ministar je pozvao sve građane na kolektivnu disciplinu u poštivanju propisanih mjera i preporuka, posebno jer dolazi lijepo vrijeme i vikend kada suizletišta posjećenija. Naglasio je da će pripadnici MUP-a aktivno obilaziti ta mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije